Auteur Topic: De vroegste munten  (gelezen 7432 keer)

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 8933
  • E-mail
De vroegste munten
« Gepost op: 19 oktober 2013, 17:05:31 »
Rond de zevende eeuw voor Christus begonnen munten de plaats in te nemen van primitieve betalingsmiddelen, gebruiksvoorwerpen  of schelpen. Onafhankelijk van elkaar ontwikkelden zich in China gegoten munten en in Lydië, in Klein Azië, geslagen munten.

In China waren kauri-schelpen al vroeg in gebruik. Op het platteland echter betaalde men elkaar met spaden en messen. Wanneer de hoeveelheid spaden en messen voor overlast begon te zorgen, ging men van deze gebruiksvoorwerpen een bronzen miniatuur gieten, dat symbolisch dezelfde waarde vertegenwoordigde van het oorspronkelijke gebruiksvoorwerp. Zo ontstond in de achtste eeuw voor Christus ginder het spaden- en messengeld.
Er wordt aangenomen dat de eerste Qin-keizer het spaden- en messengeld afschafte en verving door "cash"-geld, de gekende ronde munten met vierkant gat, die 2500 jaar in gebruik zouden blijven.
Cash-munten werden vervaardigd volgens gewichtsnormen. Zeer gekend zijn de "banliang"-munten.
Ban liang betekent letterlijk half ons. Wu zhu-munten vertoonden een stevige rand en een standaard diameter van 25mm. Wu zhu betekent vijf schepjes graan.

Het vroegste "Westerse" geld was de geslagen Lydische Leeuw en de Leeuw en Stier. Deze munten bestonden uit een brok electrum, een natuurlijk mengsel van zilver en goud, en werden ook vervaardigd op basis van gewicht. De vorm kon afwijken, het gewicht was vast. De basis was de stater.
In electrum echter is de verhouding zilver/goud wisselend en moeilijk te controleren, terwijl goud toen al twaalf keer meer waard was dan zilver. Ook is electrum een metaal dat op weinig plaatsen te vinden is.
Dat Lydische geld had slechts aan één kant een afbeelding. De keerzijde vertoonde een vierkante uitdieping, soms dubbel ingeslagen. Op meerdere sites vraagt men zich af wat de betekenis van die vierkante put kan zijn, maar ligt de veronderstelling niet voor de hand dat dit resultaat is van een noodzakelijke ingreep tijdens het productieproces:
Een, al dan niet verwarmde, brok electrum wordt op een mal gelegd met uitgewerkte leeuwenkop. Het brok wordt in de mal geklopt, waarna bij middel van een vierkante staaf, waarop met de hamer nog een paar extra meppen volgden, wordt verzekerd dat het metaal goed in alle hoekjes doordringt.

De Westerse muntslag zou tot in de twintigste eeuw gebaseerd blijven op intrinsieke waarde, waarbij de koopwaarde van een zilvermunt afhankelijk was van de hoeveelheid zilver die de munt bevatte.
In het Chinese systeem werd al veel eerder handel gedreven met fiduciair geld. De waarde van het geldstuk berustte hier op overeenkomst en vertrouwen.
Gek genoeg moest China in de twintigste eeuw onder westerse invloed overschakelen op zilvergeld, terwijl het Westen enkele jaren later de voordelen van fiduciair geld zou gaan inzien.

 
« Laatst bewerkt op: 20 oktober 2013, 13:31:30 door De Bonte Specht »

Petrus

 • Volwaardig lid
 • ***
 • Berichten: 256
  • E-mail
Re:De vroegste munten
« Reactie #1 Gepost op: 29 oktober 2014, 18:33:42 »
Spijtig dat er zoveel namaak is in de spade- mesmunten:

patrick

 • Volwaardig lid
 • ***
 • Berichten: 7077
  • E-mail
Re:De vroegste munten
« Reactie #2 Gepost op: 29 oktober 2014, 20:43:38 »
daar zijn die chinezen sterk in,jammer dat ze er geen stempeltje opslaan met made in china ::)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31