Auteur Topic: De impact van Alexander de Grote op de geldcirculatie.  (gelezen 3027 keer)

De Bonte Specht

  • Algemene moderator
  • Volwaardig lid
  • *****
  • Berichten: 8933
    • E-mail
De impact van Alexander de Grote op de geldcirculatie.
« Gepost op: 26 januari 2017, 13:08:30 »
Een antieke munt, steek je die na determinatie in je muntenalbum en klaar? Nee zeg, dan ben je toch gewoon een cultuurbarbaar! Waar en in welke omstandigheden is zo een munt geslagen en heeft hij gecirculeerd? Munten hebben een heleboel te vertellen. Mag je jezelf een numismaat noemen wanneer dat je niet interesseert?

Laat ons bijvoorbeeld eens kijken wat Alexander de Grote betekende voor de geldproductie en -circulatie in de wereld, van Gibraltar tot de Punjaab.

Filippos, Alexanders vader, had uit de Macedonische goud- en zilvermijnen een aanzienlijke voorraad munten laten slaan. Veel meer dan nodig voor de toenmalige circulatie. Toen Filippos vermoord werd en de twintigjarige Alexander op veroveringstocht Klein-Azië binnentrok, kwam die geldvoorraad zeer goed van pas om bij aanvang van die tocht zijn goedgetrainde leger te betalen. Aangezien hij, al vorderend, de hand kon leggen op de voorraden aan edelmetaal in de verschillende muntplaatsen, op tempelschatten en regalia, was hij al zeer spoedig niet meer afhankelijk van de schatkist van zijn thuisland en, eens het Perzische Rijk in zijn handen, kon hij uit de enorme goud en zilvervoorraden aanzienlijke bedragen naar Macedonië en Syrië sturen voor de autoriteiten die daar bij zijn afwezigheid het bestuur regelden.
Voor de plaatselijke bevolking was de verovering van hun thuislanden door Alexander niet meteen het slechtste wat hun kon overkomen. In zijn Grieks-Macedonische leger heerste grote discipline. Persoonlijke plundering was de soldaten strikt verboden. Voor hun onderhoud waren die dus toegewezen op hun royale soldij.
Een cavalerist (het puikje van Alexanders leger) verdiende 2 drachmen per dag, een infanterist kreeg 1 drachme en een huurling twee derden van een drachme, wat nog altijd een dubbel arbeidersloon vertegenwoordigde.
Gepensioneerde of invalide militairen zowel als weduwen van gesneuvelden kregen riante bonussen uitbetaald en dat hele militaire volkje consumeerde volop. Er was een enorme hoeveelheid geld in omloop en de handel in het gehele rijk schakelde meteen enige versnellingen hoger.
Het verhaal gaat dat Darius, de Perzische heerser, nadat Alexander de keizerlijke familie gevangen had genomen, hem 10.000 talenten bood, de hand van zijn dochter en al het land ten westen van de Eufraat.
Parmenio, Alexanders generaal, maande hem aan:"Als ik Alexander was, zou ik dat aannemen" waarop Alexander antwoordde:"Ik ook, als ik Parmenio was". Alexander eiste het hele Perzische Rijk op en kreeg het ook.
Al generaties lang heerste er in het Perzische Rijk een alom gerespecteerde edelmetaal-standaard à rato van 1 deel goud = 13,3 delen zilver of 3 delen goud = 40 delen zilver.
Alexander vond dat te omslachtig en hinderlijk voor de handel, hij veranderde dat in 10 delen zilver voor 1 deel goud (zoals zijn vader Filippos dat in Macedonië had ingevoerd). Al spoedig werd dat in het hele Rijk aanvaard.
Meer nog dan een verovering was Alexanders tocht een missie van Hellenisatie. Een één gemaakte munt en dien ten gevolge een florissante handel hielpen daarbij in niet geringe mate.
Nog lang na de dood van Alexander bleef die Hellenisatie doorwerken om pas na eeuwen af te brokkelen en te verwateren. Tot op de dag van vandaag leeft de drachme in het Oosten voort als dirham of dram.  
« Laatst bewerkt op: 26 januari 2017, 15:16:10 door De Bonte Specht »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31