Auteur Topic: gegrade muntstukken  (gelezen 474 keer)

zuster12

 • Volwaardig lid
 • ***
 • Berichten: 1065
  • E-mail
gegrade muntstukken
« Gepost op: 28 november 2020, 20:14:27 »
kan er mij iemand uitleggen wie dit doet (bedoel dus bedrijf? firma? erkende instelling?)
en wat de meerwaarde daarvan is?

enige  8) resultaat dat ik merk is dat een stukje plots 50% duurder word en meer ook dus mooie investering
bijkomende vraag: wie gaat dit dan nog kopen en waarom?

ik zie een 2 frank 1880 belgie passeren die op veiling soms 100 euro halen en gegrade plots 600 euro "waard" zijn volgens eigenaar

oisser

 • Volwaardig lid
 • ***
 • Berichten: 188
Re: gegrade muntstukken
« Reactie #1 Gepost op: 29 november 2020, 12:26:49 »
Zuster12,

Bedoel je NGC, PCGS en dergelijke? Zo ja, ik heb daar een mening over maar ik ben ook voorzichtig om die te poneren. Kortom, ik laat deze gegrade kelken aan mij voorbijgaan :)

mvg,

Dimitri

patrick

 • Volwaardig lid
 • ***
 • Berichten: 6790
  • E-mail
Re: gegrade muntstukken
« Reactie #2 Gepost op: 29 november 2020, 15:48:28 »
Voor mij is de munt  niet meer waard omdat hij in een slab zit , wel beter beschermd en voor anderen betrouwbaarder op echtheid , blijft ook beter beschermd tegen oxidatie ,
Ik weet dat de amerikanen daar wel voorstander van zijn en betalen  ook er meer voor

zuster12

 • Volwaardig lid
 • ***
 • Berichten: 1065
  • E-mail
Re: gegrade muntstukken
« Reactie #3 Gepost op: 29 november 2020, 16:07:10 »
oei blijkbaar een trikkie onderwerp, komt weinig respons en de helft (lol) wenst zich te onthouden

heb het idd over die PCGS ed plasticmunthouders
dus we hebben al "kleine" visie wie ze koopt en wie er meer voor betaalt
bijkomende vraag WIE steekt deze in zo'n plasticje is dat een erkende organisatie? waarbij je dan als eigenaar van het muntstuk moet aan betalen?
ga je dan met je stukje naar hen toe
ge ziet ik ken er niks van
mss wil oisser  daar wel zonder gevaar voor lijf en leden op reageren  ;D

oisser

 • Volwaardig lid
 • ***
 • Berichten: 188
Re: gegrade muntstukken
« Reactie #4 Gepost op: 29 november 2020, 19:29:35 »
Zuster12,

Ik heb er zelf eigenlijk geen ervaring mee, maar het geen ik er al over gelezen heb is dat je je munten of bankbiljetten er naar toe kan sturen om de kwaliteitstrap te bepalen. Als ik me niet vergis is het volgens een detailsysteem dat stamt uit vroegere tijden waarbij er een doorgedreven verfijning op toegepast is. Wat ik hier mee wil zeggen is dat het een soort van puntensysteem omvat dat van 0 tot 70 gaat en de hoogste waarde perfect aangeeft. Het oudere systeem had een paar trappen en deze zijn zoals gesteld verder uitgewerkt tot het huidige. Om tot de hogere waarden in dit systeem te komen wordt er voor bankbiljetten bijvoorbeeld gekeken of de druk juist centrisch is geplaatst tov de randen, zover gaat dit om perfectie te omschrijven. Voor munten is het iets analoogs.

Ik heb ooit eens iets gelezen omtrent de bepaling bij bankbiljetten met een schema er bij. Dat schema heb ik dan overgetekend en is hieronder bijgevoegd en hopelijk kan je daar iets mee doen. Ik hou het steeds bij de hand als ik op jacht ben naar een biljet om te kijken of een correcte prijs gevraagd wordt. Dat slaagt dikwijls vierkant tegen en je herkent op den duur de opportunisten die denken snel rijk te worden. Hier ga ik niet verder op in, kwestie van het stressniveau onder controle te houden.

Verder dacht ik dat het laten bepalen van de kwaliteit bij dergelijke instanties niet gratis is (want die moeten ook leven natuurlijk) maar dat de intentie is (of was) om waardevolle exemplaren op te sturen. Veilinghuizen doen dat soms met hele hopen tegelijk om een betere taxatie te kunnen doen, maar of het heden ten dage nog steeds enkel voor dit doel dient is maar de vraag... iedereen kan alles opsturen en na een correcte bepaling de prijs omhoog doen.

Ik meen me te herineren dat er databases bestaan waarin de foto's van de exemplaren die bekeken zijn geweest in staan, maar ik heb ze zelf niet gezien. Dat is aan de andere kant een heel mooi neveneffect, alleen zouden ze openbaar moeten zijn, het is per slot van rekening maar een foto van een munt of bankbiljet dat je anders nooit in handen gaat krijgen.

Persoonlijk heb ik nog nooit iets gekocht dat onder deze noemer gekwalificeerd is geworden, de prijzen zijn gewoon veel te hoog.

Is dit al genoeg om iets te verduidelijken?

mvg,

Dimitri

Don Pedro

 • Junior
 • **
 • Berichten: 75
  • E-mail
Re: gegrade muntstukken
« Reactie #5 Gepost op: 30 november 2020, 01:36:47 »
Ik ben eerder thuis in bankbiljetten. Daar is PMG de toonaangevende speler.
Het is me al opgevallen dat een biljet gegraded door PMG, vaak voor een hogere prijs zal verkocht worden dan een biljet met dezelfde grade maar van een minder bekende grading firma.
Dit is een overzicht van de schaal : https://www.pmgnotes.com/paper-money-grading/grading-scale/

PMG houdt ook een database bij van alle bankbiljetten die door hen zijn gegraded (PMG population report). Via het Pick cataloognummer kun je dan zien hoeveel bankbiljetten er door PMG werden gegraded, en in welke kwaliteit.

Het klopt effectief dat grote veilinghuizen vaak en masse de biljetten zullen laten graden. Soms doen ze dat gratis voor de verkoper. Dubbel interessant op die manier voor deze laatste, want hij krijgt een gratis grading, en ziet zijn biljet in waarde toenemen.
Voor de kopers die wat minder expert zijn, biedt het een garantie op de authenticiteit van het biljet, en -indien correct gegraded- een beeld van de kwaliteit. Geeft ook het voordeel dat je appels met appels kunt vergelijken wanneer je een correcte prijs wilt inschatten aangezien alles gestandaardiseerd is (in theorie zouden 2 dezelfde bankbiljetten van bv grade 58 min of meer evenveel moeten waard zijn).

Voor munten ben ik minder specialist, maar je hebt gelijkaardige firma's die grading doen (PMG doet dit enkel voor bankbiljetten). Voor munten heb je oa PCGS.
Dit is de grading-schaal : https://www.pcgs.com/grades
Voor Amerikaanse en Chinese munten houden ze ook een database bij van de munten die door hen gegraded werden en van alle gerealiseerde verkoopsprijzen (plus details over veiling en datum).

Persoonlijk ben ik van oordeel dat voor de meer courante (en dus goedkopere) bankbiljetten en munten er weinig toegevoegde waarde zit in een grading. Dit is anders voor de meer zeldzame, duurdere exemplaren waar je een kwaliteitslabel krijgt en een garantie dat het exemplaar authentiek is.

Don Pedro

zuster12

 • Volwaardig lid
 • ***
 • Berichten: 1065
  • E-mail
Re: gegrade muntstukken
« Reactie #6 Gepost op: 30 november 2020, 11:25:57 »
toppie klaar en duidelijke uitleg met de nodige verwijzingen
waarvoor mijn dank

atlantic

 • Volwaardig lid
 • ***
 • Berichten: 139
  • E-mail
Re: gegrade muntstukken
« Reactie #7 Gepost op: 2 december 2020, 00:05:01 »
NGC en PMG zijn van dezelfde moederfirma. PCGS deed ook bankbiljetten maar op kleinere schaal onder PCGS gold shield. Er was een andere pcgs firma die de naam onder consessie gebruikte als pcgs currency maar die is gestopt omdat concessie niet verlengd is. Pcgs grade sinds begin dit jaar onder eigen naam als PCGS banknote. Ngc is geaffilieerd aan de american numismatic association (ana).

Zowel voor munten als bankbiljetten zijn dat de twee meest bekende firma’s en de enige die ik betrouw. Ernaast heb je als bekende anacs. Er is ook een franse met zo 8 hoekige doosjes maar daar weet ik niet meer van. Die nnc vertrouw ik niet.

Cac aan de andere kant zie je soms als sticker op ngc of pcgs doosjes. Dat is een organisatie die bijkomende controle doet of munt aan grading voldoet, een extra zekerheid.

Zeggen dat je munten maar moet opsturen, grade krijgen en dan voor meer verkopen is wat kort door de bocht. Bij ons wordt iets nogal snel FDC bestempeld. Die graders plakken er naar mijn inziens praktisch altijd een juiste kwaliteit op. Je kan zoms wel discussiëren over 1 of 2 punten meer of minder maar het geeft toch zekerheid.

Als je goed volgt wat ze als cleaned terugsturen etc kan je veel bijleren over kwaliteiten. In het begin ga je er niet gelukkig van worden maar je gaat het wel beginnen appreciëren. Over de behaalde prijzen, je krijgt niet zomaar een 65-66 en al zeker niet 67, dan moeten ze al echt goed zijn. Dat dat dan meer kost als een 62 die voor sommige ook FDC is lijkt me wel logisch. Hoe meer je er naar kijkt hoe meer je echt wel het verschil ziet. Ze halen er bovendien ook bv valse uit die je zelf niet kan zien.

Als je de pcgs app installeert kan je voor de amerikaanse stukken voorbeelden zien per grade. Daar is ook een heel systeem van waardebepaling per individuele grade. Dat gaat ver maar geeft ook veel duidelijkheid en transparantie, ook voor niet experts. Laten graden kan je via erkende dealers of zelfs zelf opsturen, bv ngc naar sarasota, florida. Tegenwoordig hebben ze in europa ook eigen filialen, pcgs in parijs, ngc in munchen. Ibrahim kan grading door ngc verzorgen. De twee grote hebben ook een census waar je kan zien hoeveel stukken er per grade zijn, bv 5/3 wil dan zeggen 5 in deze grade en 3 hoger. De bewoording top pop wil zeggen top of the population m.a.w. het best gegrade exemplaar bij die of zelfs bij zowel pcgs als ngc.

Zelf laat ik meeste van congo door ngc doen en rest door pcgs. Uiteraard is dat iets dat je niet voor de kleinere stukken doet, er is altijd een kostprijs aan die begint rond de €20 per stuk.

In de hoop je iets wijzer gemaakt te hebben. Ik ben overtuigd dat het meer gaat doorbreken omwille van de bescherming, authenticatie en de vrij hoge zekerheid van kwaliteit. Dat je dat daarom zelf moet doen zeg ik zeker niet. Iedereen verzamel aub wat je wil op de manier die je wil. Maar het kan geen kwaad om het waar je kan te bestuderen en zien wat het juist inhoud.
« Laatst bewerkt op: 2 december 2020, 00:09:33 door atlantic »
COLLECTIONS: graded coins see custom sets

zuster12

 • Volwaardig lid
 • ***
 • Berichten: 1065
  • E-mail
Re: gegrade muntstukken
« Reactie #8 Gepost op: 2 december 2020, 11:52:07 »
van een duiding gesproken

ik snap best dat je het gaat waarderen en dat stukken zodoende een bepaalde waarde gaan overstijgen of (vaak) een mindere quotering gaan krijgen dan wat wij zelf soms willen dat het zou hebben
of ik persoonlijk mijn stukken nu gaat laten graden weet ik niet want de "verwerking" lijkt me omslachtig en persoonlijk vind ik het duur
uiteraard als het 20 euro / stuk is moet je dan niet verschieten dat de munten ook al hoger staan in prijs want persoon die zn stukken laat doen rekent dit door logisch

ik denk dat het voor veel verzamelaars als ze dit stukje lezen een weetje datje zal zijn die toch een andere kijk geeft op een onderwerp die niet vaak besproken word

waarvoor mijn dank

ConBel

 • Volwaardig lid
 • ***
 • Berichten: 180
Re: gegrade muntstukken
« Reactie #9 Gepost op: 27 maart 2021, 20:22:09 »
Zowaar een eerste PMG-gegrade bankbiljet aan mijn collectie toegevoegd.
Even mijn ervaring (vandaar dat ik dit bericht hier plaats in dit topic).

Ik had nog nooit een PMG biljet in mijn handen gehad en was er ook niet naar op zoek.

Waarom heb ik dit biljet dan gekocht?

Wel, puur toevallig herkende ik dit biljet van op een andere veiling (door een kleine beschadiging aan het biljet).
De vorige eigenaar had dit biljet dus laten graden door PMG en verkocht het opnieuw.
Alleen stond de prijs veel lager, dus ik bood en won.
De vorige eigenaar heeft zowaar 50 euro + de kosten van het graden verlies gedaan ???

Wat ik mij nu af vraag: is het graden van dit biljet door PMG een meerwaarde?

De grade van dit biljet is redelijk laag (20).
Anderzijds is het een minder frequent biljet van Belgisch Congo.

Voor de vorige eigenaar was het heel duidelijk geen meerwaarde  ;)
Maar hoogstwaarschijnlijk heb ik wel geluk gehad.

Ik snap zeker de waarde van het graden van bankbiljetten.
Net als Don Pedro ben ik van mening dat dit het geval is voor meer zeldzame biljetten, of duurdere biljetten.
Je ziet het meer en meer opkomen.

Dus ik heb vooralsnog niet mijn schaar ter hand genomen om het biljet uit zijn plastieken jasje te bevrijden  ;)
en ik zal dit ook niet doen.

Mijn conclusie nu ik het voor de eerste keer in mijn handen heb gehad?

Het is stevig plastiek, dat is zeker  :)
ik mis het gevoel van het papier, om het biljet in handen te hebben.
Anders dan bij munten, kun je gegrade banbiljetten wel mooi inpassen in je mappen, het ziet er goed uit eigenlijk.

Ik ga er zeker niet speciaal naar op zoek.
Maar moest ik ooit een echt zeldzaam/waardevol biljet in de collectie hebben, zou ik het misschien (met nadruk op misschien) overwegen.

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 8427
  • E-mail
Re: gegrade muntstukken
« Reactie #10 Gepost op: 27 maart 2021, 21:48:48 »
Inderdaad, "gegrade" bankbiljetten kan men probleemloos in albums kwijt. Ze kunnen in de verzameling worden opgenomen, terwijl hun garantie behouden blijft.
Dat is bij munten wel even anders. Daar zit je met die hinderlijke tegel :o.
Goed, je kan die verwijderen, maar dan is ook de garantie voor de buitenwereld verdwenen.

zuster12

 • Volwaardig lid
 • ***
 • Berichten: 1065
  • E-mail
Re: gegrade muntstukken
« Reactie #11 Gepost op: 28 maart 2021, 10:55:34 »
mijn mening ken je al dus plaats ik volgende posting zonder te oordelen, hier blijkt dat slabben EEN hype word

Beste leden,
Graderen en slabben door een grading firma voor uw hoge kwaliteit- en of zeldzame munten zal in de toekomst meer en meer de manier zijn om zeker te zijn van echtheid, kwaliteit. Maar het is tevens ook een veilige manier van bewaren van uw kostbare munten. Geen mogelijkheid tot beschadigen bij eventueel vallen , maar ook  beveiligd tegen schuren indien ze in munthouders in albums worden bewaard.
Gegrade munten worden enorm gewaardeerd op o.a. veilingen. Zie de prijzen !!
Er zijn uiteraard munten die niet de hoge grading zouden krijgen indien binnengebracht, maar perfect in de collectie passen. Deze kan men op dezelfde manier opslaan als de gegrade munten.
Daarom gaat onze beheerder ( Ibrahim ) losse slabs in zijn verkoopsprogramma opnemen. Ze zijn bijna een perfecte copie van NGC slabs.
Moderators van andere groepen ( en vooral Paul Vekemans ) hebben het pionierswerk gedaan om een groot aantal van deze losse slabs te laten overkomen en te gaan verdelen in setjes van 12 diameters. 15, 16, 18 , 21.5, 23, 25 , 27 , 28 , 30, 32, 35, 37 mm. Men kan deze bestellen aan € 40 PER 12 losse slabs in 12 verschillende diameters. ( Verzendkosten niet inbegrepen ). In het begin gaan we enkel setjes aanbieden. Later kan men dan bvb een aantal per diameter bestellen. Indien men bvb een bepaalde diameter niet gebruikt : gewoon onderling ruilen is dan mogelijk.
Het verzegelen van de losse slabs moet men zelf doen. Met bvb secondelijm zou kunnen, maar de lijmdampen zullen de munten verkleuren. Misschien een klein stukje transparante plakband aan twee zijden ?
Het is ook mogelijk om de kleine aluminium koffertjes te bestellen bij Ibrahim Collectibles. Deze kosten € 50 per stuk. Afhalen in Genk of opsturen is mogelijk. Verzendkosten aan te vragen.  Hierin kan men 36 slabs steken en zijn de munten mooi vlak zichtbaar in de slabs in de vier uitneembare palletjes. Uiteraard kan men ook NGC doosjes aankopen om de slabs verticaal te klasseren. Of een grotere opslagkoffer gebruiken.
De losse slabs zijn binnenkort op afspraak af te halen bij de 4 moderators. ( Ibrahim en Sarina op hetzelfde adres ) Opsturen kan eventueel ook.
Mogen we vragen om geen reacties hierop te geven over bvb “ men liever de munten niet in slabs wil enz “.
Het gaat over de verzamelaars die het nut van slabs inzien. Nu of later.

dit is posting vanop FB

Misslagske

 • Joselito Eeckhout
 • Forumbeheerder
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 985
  • eBay
  • E-mail
Re: gegrade muntstukken
« Reactie #12 Gepost op: 28 maart 2021, 15:07:21 »
Dit heeft niets met "slabben" te maken. Dit is gewoon munten inpakken in een gelijkaardige verpakking, om het zo beter te kunnen opbergen met de andere. Het is vreemd om het op deze manier te promoten, maar het is aan de klant/koper/verzamelaar om zelf te beslissen wat ze met die informatie doen.

Dit topic is volgens mij uitgebreid besproken en ik stel voor om het daarbij te laten. Eventuele bijkomende vragen over slabben en Third Party Grading mogen altijd aan mij gesteld worden via PB.

Mvg,
Misslagske

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31