Auteur Topic: De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië  (gelezen 23731 keer)

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6005
  • E-mail
De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Gepost op: 2 december 2011, 17:30:08 »
Zoals aangekondigd na de "Nabeschouwingen bij Tandenbrekertje" starten we hierbij dus deze nieuwe wereldbeschouwelijke rubriek met de intentie hier allerhande onderwerpen te behandelen in de sfeer van de genoemde en intussen afgesloten quiz.

En wat, om maar met iets te beginnen, hoort er meer thuis in een bibliotheek dan een boek?

Wie zich interesseert aan de zin van het leven, aan wat we hier komen doen... en dergelijke dingen, kan ik warm de lectuur aanbevelen van het boek: "DE ZIELENREIS"- Het Bestaan tussen de Levens in - door Michael Newton.

Wie kan daar nu iets over weten? UFO's, graancirkels, megalietenbouwsels, mens-dierkruisingen en "DE ZIELENREIS", één pot nat! Ik kan me de kritiek levendig voorstellen. Daarom zeg ik ook niet: allemaal dat boek lezen. Ik voer het alleen op voor diegenen die zich aangesproken voelen.

De schrijver is een officieel erkend hypnotherapeut en lid van de American Counseling Association.
Je hoeft het boek niet te kopen want het staat waarschijnlijk in de dichstbijzijnde stadsbibliotheek. Ik vond het niet in Ninove, maar men zag daar in de computer dat de bibliotheek van Haaltert het wél had en dat was vlakbij.
(Spoed je niet naar Haaltert want dat boek ligt nog tot 21 december bij mij thuis!)
« Laatst bewerkt op: 6 november 2014, 10:07:00 door De Bonte Specht »

Aernout

 • Forumbeheerder
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 1519
  • CBNU
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #1 Gepost op: 12 december 2011, 21:37:35 »
Dit natuurwonder heb nog niet in het echt gezien maar 'k vind het wel de moeite om het hier te melden.

De Giant's Causeway - Noord Ierland

De Giant's Causeway is een rotsformatie aan de noord-oostkust van Noord-Ierland (Bushmills), die bestaat uit zo'n 40.000 basalt-zuilen. De formatie staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De rotsen zouden zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, zo'n 60 miljoen jaar geleden. De locatie is de meest bezochte toeristische attractie van Noord-Ierland.

De legende gaat dat de Ierse reus Fionn mac Cumhaill (Finn McCool) een pad door de zee (causeway) naar Schotland bouwde om met zijn Schotse tegenhanger Benandonner te vechten. Op het moment dat Fionn in Schotland aankomt, ziet hij dat Benandonner nog reusachtiger is dan hijzelf en hij vlucht terug naar Ierland. Daar aangekomen, achtervolgd door de Schotse reus, vraagt McCool aan zijn vrouw om hem als baby te vermommen. Op het moment dat Benandonner in Ierland aankomt ziet hij de vrouw met de baby, waarbij hij schrikt van de grootte van het kind, aannemend dat de vader van zo'n groot kind vele malen groter en sterker zal zijn dan hijzelf en hij vlucht terug naar Schotland. Op zijn vlucht vernielt Benandonner het pad. Alleen het begin in Ierland en het eind in Schotland (Fingal's Cave op het eiland Staffa) blijven bestaan.

mvg,
Aernout
Start klein om groots te eindigen

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6005
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #2 Gepost op: 12 december 2011, 22:10:59 »
Prachtig!
The Giant's Causeway kende ik, maar de leuke legende errond niet. En die Giant's boot zie ik ook voor het eerst.

Aernout

 • Forumbeheerder
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 1519
  • CBNU
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #3 Gepost op: 7 mei 2012, 19:44:56 »
HET MYSTERIE VAN DE STENEN VAZEN

Een van de grootste mysteries aller-tijden is de vondst van stenen vazen in Egypte. In en nabij de piramide van farao Djoser in Sakkara, zo’n 30 km ten zuiden van Cairo, zijn duizenden stenen vazen gevonden. Deze steen vazen stammen uit een tijd van voor 2800 v. Chr. Deze vazen zijn gemaakt van de hardste steensoorten zoals dioriet, gneiss en graniet en vereisen het gebruik van zeer harde gereedschappen zoals diamantboren, diamant slijptollen en (cilinder) boren e.d. Maar in die tijd bestonden dit soort gereedschappen niet. Het wiel was nog niet uitgevonden, ijzer kende men nog niet, laat staan boren, zagen en draaitafels. Toch hebben vele van deze stenen voorwerpen een perfecte vorm, vaak zuiver cirkelsymmetrisch. In 1880 heeft professor Petrie, die toen jaren lang opgravingen heeft gedaan in Egypte, al opgetekend dat de oude Egyptenaren wel degelijk over deze gereedschappen beschikt moeten hebben, waarbij hij wees op zaagsneden en boorkernen die dit onomstotelijk aantonen. Toch hebben Petrie’s onderzoeken nooit een goed vervolg gekregen, op een enkel onderzoek na. Deze mysterieuze vazen bevinden zich nu in de grote musea zoals het Louvre, het Brits Museum en het Petrie museum.

De meest bizarre voorwerpen zijn wel de ‘omgevouwen schijven’. Ze zien er uit als een asbak en een enkel museum typeert ze als ‘olielamp’ maar het is niet te begrijpen dat een dergelijk kostbaar voorwerp hiervoor gebruikt zou zijn. De vorm wijst in een geheel andere richting dan een mechanische bewerking als vervaardigingproces. Het lijkt er meer op dat deze vorm gemaakt is door omvouwen van relatief zacht materiaal. Maar dat roept de vraag op hoe men meer dan 5000 jaar geleden in staat was het hardste gesteente zacht te maken om het daarna in de gewenste vorm te manipuleren.

mvg,
Aernout

Start klein om groots te eindigen

Aernout

 • Forumbeheerder
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 1519
  • CBNU
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #4 Gepost op: 16 mei 2012, 19:40:20 »

HET MYSTERIE VAN FORT WALSH

Dit mysterie is echt mysterieus. Het betreft een steenconstructie in Canada op drie kwartier lopen van Fort Walsh. Er zijn slechts weinig opnamen van bekend (de bron van deze foto’s is onbekend). De constructie bestaat uit een aantal enorme stenen die tesamen een geheel vormen. Het is onzeker of dat deze stenen door de natuur dan wel door mensenhand gevormd zijn. De ronde gaten doen het laatste vermoeden, maar de gladde vormen en gaten kunnen ook ooit door watererosie zijn ontstaan.

De steen-constructie ligt op particulier terrein en is niet zonder toestemming van de eigenaar te bezichtigen (aanvraag via Fort Walsh toeristen centrum)

mvg,
Aernout
Start klein om groots te eindigen

Aernout

 • Forumbeheerder
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 1519
  • CBNU
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #5 Gepost op: 26 mei 2012, 11:00:29 »
Gilles (carnaval)

Gilles zijn anonieme folkloristische personages die naar buiten komen tijdens carnaval, meer bepaald op vastenavond, de dag voor Aswoensdag. Men komt ze enkel in het Belgische carnaval tegen, voornamelijk in centraal Henegouwen, maar ook daarbuiten op enkele plaatsen.


Algemeen:

Elke plaats waar men gilles kent, heeft kleine afwijkingen op wat hieronder volgt. Deze eigenheden per plaats worden vermeld in de lokale overzichten.
 
Klederdracht:
 Een masker.
 Een hoed met struisvogelveren.
 Een riem met bellen.
 Een bundel van wilgentwijgen.
 Een bolvormig kostuum.
 Klompen.
 Korf met sinaasappels, appelsienen of bloedappelsienen.
 
Gebruiken:
 Enkel mannen mogen het kostuum van gille dragen.
 Een 'vrouwelijke gille' is een paysanne, haar kostuum is anders. het is niet opgestopt met stro, is blauw en heeft een kleiner hoofddeksel.

 Soumonces: op 6, 4 & 2 weken voor het carnavalsweekend kondigen de gilles het carnaval aan.
 De eerste soumonce is enkel met trommels, de tweede wordt vergezeld door koperblazers en de derde is met het volledige orkest.

 Verbranding: de gilles staan in voor de verbranding van het carnaval.

 Muziek: gilles mogen enkel bewegen op de ritmes van de typische muziek. Deze wordt geleverd door een band die hen overal volgt,
 deze bestaat uit trommels, koperblazers en houtblazers. Gillesmuziek heeft traditioneel een valse noot.

 Rondedans: gilles dansen rond om boze geesten te verjagen.


Wallonië:

In Wallonië zijn er verschillende steden waar Gilles bestaan, onder andere in Binche, La Louvière en Jemappes. Ook in Waals-Brabant, in Nijvel en Rebecq kent men het fenomeen van de gilles.

 
Binche:
 
De Gilles van Binche zijn het bekendst. Er zijn verschillende verenigingen die elk hun eigen leden hebben, maar sowieso mogen enkel mannelijke inwoners Gille worden. Ook vele kinderen zijn Gille.
 
Een Gille kan men eenvoudig herkennen aan zijn kostuum: een linnen pak met kleurrijke leeuwen en kronen, dat wordt opgevuld met stro, zodat vooraan en op de rug een bult ontstaat. Ze dragen klompen en een witte kraag. Op hun gezicht dragen ze een masker (zo is iedereen anoniem), en op hun hoofd een witte muts; daarop soms een grote hoed met struisvogelpluimen. Rond hun middel dragen ze de 'apertintaille', een gordel met zes tot negen bellen.
 
Gilles kondigen de lente aan; ze stampen met hun klompen op de aarde om deze vruchtbaar te maken; ze worden begeleid door tamboers die een karakteristieke bezwerende cadans aangeven. Ook de bellen moeten de boze geesten verjagen. Een Gille mag alleen bewegen op muziek. De Gilles dragen een mand met sinaasappels; deze worden in de menigte gegooid.

 - Het 600 jaar oude carnaval van Binche werd in 2003 door de UNESCO toegevoegd aan de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.
 - Het Suske en Wiske album ‘De joviale Gille’ gaat over de Gilles van Binche.
 - De Swingende Extravaganten uit Kuifje en de Picaro's zijn qua klederdracht gebaseerd op de Gilles van Binche.


Vlaanderen:

Aalst
 
De Gilles werden in Aalst opgericht in 1926 onder de naam "De Ware Gilles". In Aalst mogen zowel mannen als vrouwen en kinderen deelnemen; ze hebben ook een karakteristieke bezemdans. Tijdens de bezemworp worden bezempjes in het publiek gegooid.
 
Halle
 
Net zoals in Binche kunnen enkel mannen Gille worden. Anders dan in Binche mogen deze Gilles zich wel in kostuum buiten de stadsgrenzen begeven en zijn ze niet gemaskerd (dit heeft te maken met het politiereglement). Met carnaval smijten deze Gilles bloedappelsienen en staan zij in voor de verbranding van de heerschappij en het carnaval. Er zijn twee verenigingen in Halle: de Gilles en Pierrots van Groot-Halle (sinds 1977) & de Gilles en Paysannes van Sint-Rochus (sinds 1988). Elk jaar offeren ze elk een kaars respectievelijk in de basiliek van Halle en de Sint-Rochus kerk op een goede afloop. De Gilles zijn enkel te zien in volledige outfit tijdens carnavalszondag en Krottenmaandag, gedurende deze twee dagen mogen zij zich niet zetten.

Bron: wikipedia.

mvg,
Aernout
Start klein om groots te eindigen

Aernout

 • Forumbeheerder
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 1519
  • CBNU
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #6 Gepost op: 8 juni 2012, 20:28:44 »
AEOLIPILE

Een aeolipile is een luchtdichte kamer die opgewarmd wordt en die door de ontsnappende lucht (stoom) die langs buisjes geleid wordt, gaat ronddraaien.
 
De naam werd afgeleid van het Grieks: Aeolos is de Griekse god van de wind en pila betekent bal (omwille van de bolvormige drukkamer).
 
Het is een vroeg voorbeeld van de toepassing van de derde wet van Newton: actie = -reactie. De snel ontsnappende stoom geeft aan de metalen buis een tegenovergestelde kracht en de bol gaat draaien.
 
Daarmee is het het vroegst bekende voorbeeld van een stoommachine en een voorloper van de straalmotor en raket.

Bron: wikipedia

mvg,
Aernout
Start klein om groots te eindigen

Aernout

 • Forumbeheerder
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 1519
  • CBNU
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #7 Gepost op: 8 juni 2012, 20:32:06 »
HERON van ALEXNDRIË

Heron (of Hero) van Alexandrië (Grieks: Ἥρων ὁ Ἀλεξανδρεύς) (10 - 70) was een wetenschapper uit de Griekse oudheid. Hij was de uitvinder van de allereerste stoommachine, die hij aeolipile noemde. Sommige bronnen beweren dat hij ook de uitvinder is van de odometer, maar waarschijnlijk was deze al veel eerder uitgevonden (mogelijk door Archimedes) en heeft Heron enkel dit apparaat uitgebreid beschreven.
 
Hoewel er bronnen spreken van 150 voor Christus, is het zeer onwaarschijnlijk dat Heron toen al leefde. Zijn uitvindingen lijken namelijk uit de eerste eeuw voor Christus te dateren. De ongelijkheid in tijdschaal kan worden verklaard door een verkeerde interpretatie van "eerste eeuw voor Christus" of simpelweg door het feit dat Heron een veelvoorkomende naam was destijds.
 
Heron was hoogstwaarschijnlijk docent aan het Mouseion, een onderwijs- en onderzoekinstelling waartoe onder meer de Bibliotheek van Alexandrië behoorde, aangezien zijn boeken dikwijls in de vorm van lesmateriaal zijn verschenen. Sommige van zijn uitvindingen zijn er duidelijk op gericht om het geloof in de magische krachten van de goden te versterken, bijvoorbeeld bepaalde uitbreidingen aan de tempel die deze de mogelijkheid gaf om "automatisch" de deuren te openen.
 
Naast zijn vele uitvindingen heeft Heron zich ook gericht op de biologie, waarbij hij vivisectie uitvoerde, in ieder geval op dieren, maar mogelijk ook op terdoodveroordeelden.
 
Heron heeft een aantal boeken geschreven waarin hij uitgebreide beschrijvingen geeft van velerlei machines, apparaten en toepassingen van natuurwetten uit zijn tijd. Van sommige van deze werken wordt echter betwijfeld of ze inderdaad van Herons hand zijn, of van anderen.
 
Als wiskundige is hij vooral bekend vanwege zijn formule, de formule van Heron genoemd, voor het verband tussen de (halve) omtrek en de oppervlakte van een driehoek, iets wat voor de landmeetkunde van groot belang werd.
 
De erkende werken van Heron zijn:
 - Pneumatica, waarin hij apparaten beschrijft die werken op lucht-, stoom- of waterdruk
 - Automata, waarin hij diverse apparaten beschrijft die op mechanische of pneumatische wijze wonderen suggereren in tempels (zoals automatisch open- en dichtgaande deuren, beelden die wijn schenken, etc.)
 - Mechanica, een geschrift bedoeld voor architecten, met methodes om zeer zware objecten te verplaatsen
 - Metrica, een beschrijving hoe oppervlaktes en volumes van diverse objecten te berekenen
 - Dioptra, een verzameling van methoden om lengtes en afstanden te meten. In dit boek wordt o.a. de odometer beschreven, en ook een apparaat dat overeenkomsten vertoont met een theodoliet
 - Belopoeica, een beschrijving van oorlogsmachines
 - Catoptrica, over de voortplanting van licht, reflecties, en het gebruik van spiegels
 
De laatste twee werken, Belopoeica en Catoptrica, zijn niet bewaard gebleven.
 
Werken waarover onzekerheid bestaat of ze van Herons hand zijn:
 - Geometrica, een verzameling vergelijkingen en uitweidingen gebaseerd op het eerste hoofdstuk van Metrica
 - Stereometrica, voorbeelden van driedimensionale berekeningen gebaseerd op het tweede hoofdstuk van Metrica
 - Mensurae, voorwerpen die gebruikt kunnen worden bij metingen gebaseerd op Stereometrica en Metrica
 - Cheirobalistra, over katapulten

Bron: wikipedia

mvg,
Aernout
Start klein om groots te eindigen

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6005
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #8 Gepost op: 30 juli 2012, 00:00:38 »
                                                   THE LORD OF UCUPE
                                                   _________________

Wie zich interesseerde voor Tandenbrekertje 82,"El Señor de Sipan" / De Heer van Sipan, een sensationele Moché-vondst in Peru, zal zeker ook willen horen over "The Lord of Ucupe". Het gaat hier alweer over een met goud gevuld graf van een Mochéhoofdman. De foto's van de gevonden artefacten en details over de vondst zijn te vinden op Google, maar wel voorlopig onder de Engelse of Spaanse benaming want over "De Heer van Ucupe" valt daar nog niets te vernemen.
De grafgiften van deze "Heer" zijn, voor zover de gepubliceerde foto's ons tonen, nog niet opgekuist. Oordeel alvast zelf naar bijgevoegde afbeelding en ga zeker eens kijken naar de rest van de foto's op Google!
« Laatst bewerkt op: 30 juli 2012, 01:40:11 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6005
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #9 Gepost op: 30 juli 2012, 01:31:02 »
                                        Een volwassen kijk op de TRICERATOPS ?
                                        __________________________________

De recentste welles-nietes-discussie waarbij het over dinosauriërs gaat betreft de populaire triceratops. Volgens recente bevindingen zou de triceratops niets anders zijn dan het jong van een torosaurus. Wanneer men afbeeldingen van beide sauriërs vergelijkt ziet het er inderdaad naar uit dat een torosaurus zich slechts van een triceratops onderscheidt door een groter uitgegroeid nekschild.
Een groep deskundigen verzet zich echter tegen deze stelling en meent daarvoor argumenten te vinden o.a. in het niet gelijktijdig voorkomen van beide dieren.
De hele pro- en contra-argumentering is te lezen op Google, bij ingave van: "Triceratops - Torosaurus".
Hierbij een plaatje uit Jurassic Park II, waarop een triceratops medische zorgen krijgt toegediend. Zeker, ook voor discussie vatbaar!
« Laatst bewerkt op: 30 juli 2012, 01:42:03 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6005
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #10 Gepost op: 12 augustus 2012, 16:40:26 »
                                                    De TOULAMBI
                                                    ___________

Wie zich interesseerde voor Tandenbrekertje 35, de Tasaday, een nieuw ontdekte stam op Mindanao, een eiland van de Filippijnen, moet op Google ook maar eens kijken naar de Toulambi. De Belg Jean-Pierre Dutilleux toont hier op video de reacties van de stamleden bij hun eerste contact met een blanke. De opnamen werden gemaakt in Papoea Nieuw Guinea en net zoals dat met de Tasaday het geval was gaan ook hier stemmen op dat de Toulambi toneel spelen. Pro en contra evenals alle video's over het onderwerp vind je op Google onder: Toulambi.
Hieronder zie je een stamlid dat een gekregen spiegeltje afdekt met een blad. Op de video is te zien hoe hij weer schrikt wanneer hij een tip van het blad even oplicht:
« Laatst bewerkt op: 12 augustus 2012, 16:56:39 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6005
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #11 Gepost op: 14 augustus 2012, 17:48:10 »
                                                   BADAB-E SURT in IRAN
                                                   ___________________

Wie zich interesseerde voor Tandenbrekertje 144, Pamukkale in Turkije, of iedereen die deze bezienswaardigheid ooit heeft bezocht, moet maar eens kijken naar onderstaande foto's. Van de eerste zou je zweren dat hij in Pamukkale werd gemaakt. De tweede zou, wat de terrassen betreft, nogwel Pamukkale kunnen zijn, maar dan na een serieuze milieuramp.
De beide foto's tonen echter niet Pamukkale maar wel Badab-e Surt nabij Orost in Iran. Daar doet zich een gelijkaardig natuurfenomeen voor als op de genoemde, toeristische plaats in Turkije, met dat verschil dat het warme water hier uit twee verschillende bronnen komt, een kalkhoudende en een ijzerhoudende. De ijzeroxide van deze laatste zorgt voor de rode roestkleur van de terrassen op de tweede foto.
Het fenomeen werd gevormd in voormenselijke tijden, namelijk gedurende het pleistoceen en het plioceen.

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6005
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #12 Gepost op: 15 augustus 2012, 01:56:19 »
                              DE OTTOMAANSE HEDJAZ-SPOORLIJN IN SAOEDI ARABIE
                              _______________________________________________

De film gezien "Lawrence of Arabia"? Meteen toen die in de zalen kwam, in 1962, ben ik die gaan zien. Ik was 15 en was in de ban van de beelden en de filmmuziek. In een bepaald fragment toont men daar hoe de Britse officier "Lawrence" met de Arabische stammen een aanval uitvoert op de Ottomaanse Hedjaz-spoorlijn, als onderdeel van zijn plan om een Arabische opstand tegen het Ottomaanse gezag te orkestreren.
Tot vandaag kan men in Saoedi Arabië de echte restanten van de Hedjaz-spoorlijn, die in de Eerste Wereldoorlog door Lawrence en zijn zootje ongeregeld buiten gebruik werd gesteld, nog zien staan.
Alles wat te zwaar was om mee te nemen staat hier sindsdien gemoedelijk te roesten.
In het Turkije van vandaag hoort men nog geregeld beweren dat de Arabieren in het Ottomaanse Rijk beter af waren dan nu en om die bewering te staven komen dan zeker de twee volgende argumenten aan bod:
1. In het Rijk waren alle Arabieren verenigd, zij het dan onder de Ottomanen. Later zijn er nog een paar pogingen ondernomen om alsnog tot een verenigde Arabische republiek te komen, maar die zijn telkens mislukt.
2. Onder de Ottomanen konden de moslim pelgrims per trein de heilige plaatsen bereiken, dat is tot nu, ondanks alle Saoedi-geld niet meer mogelijk.
« Laatst bewerkt op: 15 augustus 2012, 10:47:54 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6005
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #13 Gepost op: 15 augustus 2012, 15:58:33 »
                                       De Rotsformaties van MANPUPUNER
                                       _____________________________

Dit vreemde natuurfenomeen past in de reeks: Tandenbrekertje 4, de 'Meteoren' in Griekenland en Tandenbrekertje 55, de Externsteine in Duitsland, met dit verschil dat de mens hier geen kapellen heeft gehouwen of kloosters gebouwd.
Het gaat hier om zeven gigantische rotspilaren, 30 tot 40m hoog, die mysterieus bovenop een plateau staan. Gevormd door ijs- en winderosie zijn ze in Rusland een populaire attractie maar internationaal vrij onbekend. Ze zijn het landmark van de Komi Republiek, behorend tot de Russische Federatie en gelegen ten noorden van de Oeral. Er werd een Russische postzegel uitgegeven waarop ze te zien zijn:

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6005
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #14 Gepost op: 16 augustus 2012, 02:05:42 »
                                            DE BOSNISCHE PIRAMIDEN
                                            ______________________

Zeker, hierover is het laatste woord nog niet gezegd!
Rond 2005 kwam Semir Osmanagich in het nieuws met zijn bevindingen over een piramidencomplex in Bosnië, gecombineerd met een onderaards gangenstelsel. De meningen van ter plaatse uitgenodigde archeologen lopen uiteen, volgens sommigen gaat het hier over een natuurlijk landschap, volgens anderen over menselijke constructies. Onderzoek is nog volop aan de gang en op Google zijn een hele reeks video's te bekijken over de beoordelingen tussen 2006 tot 2012.
Wat de eindconclusie hier ook mag zijn, die kan alleen maar oordelen over de interpretatie die Osmanagich geeft aan zijn vondsten. Want dat de man daar iets vindt is wel zeker.
Of het hier werkelijk om piramiden gaat, die dan veel groter en ouder dan die van Egypte zouden zijn...
Of het gangenstelsel is dicht gemaakt of op natuurlijke wijze langs het plafond is dicht geslibt...en of het ook werkelijk de "piramiden" verbindt...dat wordt momenteel dus nog volop onderzocht.
Dat er aangelegde straten en terrassen zijn gevonden en constructies uit megalietische conglomeraatsteen, dat zijn feiten. De benoeming "megalietische conglomeraatsteen" is misschien een contradictio in terminis, het gaat hier om grote blokken superieur beton, zoals wij die vandaag niet maken.
Enerzijds is begrijpelijk dat de ontdekker het belang van zijn site zo hoog mogelijk inschat, anderzijds is het mysterie rond het gevondene al groot genoeg om de evolutie van deze zaak op de voet te volgen.
« Laatst bewerkt op: 16 augustus 2012, 02:12:05 door De Bonte Specht »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31