Auteur Topic: De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië  (gelezen 23740 keer)

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #15 Gepost op: 16 augustus 2012, 11:34:03 »
                                                MENSDIEREN
                                                ___________

Tandenbrekertje 197 behandelde de Zwarte Obelisk van Salmanassar III in het British Museum en meer bepaald de vreemde wezentjes die daarop staan afgebeeld. In de commentaren na de opgave dacht ik toen al dat we met dit thema nog niet helemaal klaar waren. In Tandenbrekertje heeft het helaas niet meer mogen zijn, maar kijk eens wat we hier hebben...
Op 16 juli 2011 meldt Elsevier:
"Britse wetenschappers creëren 150 mensdieren"
Het zou gaan om embrio's die bestaan uit menselijk en dierlijk materiaal, die aldus gecreëerd worden voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Uiteraard is er protest om ethische redenen en zijn er zelfs al waarschuwingen voor "Planet of the Apes"-toestanden maar de betrokken wetenschappers garanderen dat alle embrio's achteraf worden vernietigd.
Wie op Google "mensdieren" ingeeft krijgt het hele verhaal meteen voorgeschoteld.
Bovenstaand nieuws maakt waarschijnlijker dat de Obelisk van Salmanassar een werkelijkheid toont. What you see is what it is!
« Laatst bewerkt op: 28 augustus 2012, 18:02:08 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #16 Gepost op: 17 augustus 2012, 17:11:04 »
                                       TATIK EN PAPIK
                                       _____________

Zo heet het hieronder afgebeelde monument nabij Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach of Bergkarabach. Deze enclave in Azerbeidzjan, vooral bewoond door Armeniërs heeft, na een driejarige Armeens-Azerbeidzjaanse oorlog, de onafhankelijkheid uitgeroepen. De "de facto" onafhankelijke staat wordt echter door niemand erkend. Bij de nog steeds lopende onderhandelingen ligt er een soortement Kosovo-regeling op tafel.
Maar hier gaat het dus over dit toch wel merkwaardige monument. Tatik en Papik betekent oma en opa, maar het monument heet eigenlijk "Wij zijn onze bergen". Twee hoofden waarvan het lichaam de grond van Karabach is. Sinds 1967 turen ze over het landschap.
Er is ook een numismatische link want Tatik en Papik staan op een munt van 5 Dram uitgegeven door Nagorno-Karabach in 2004. De enclave heeft dus eigen munten en bankbiljetten, maar in de roulatie overheerst toch het Armeense geld.
Het monument figureert tenslotte ook nog op het centrale schildje van het staatswapen, samen met de vlag, een lichtjes aangepaste Armeense vlag.
« Laatst bewerkt op: 17 augustus 2012, 20:46:50 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #17 Gepost op: 18 augustus 2012, 11:30:48 »
                              MARCUS AURELIUS de KEIZER - FILOSOOF
                              ___________________________________

Marcus Aurelius (121-180) bekend als de laatste der "Vijf Goede Keizers" trok wel regelmatig ten oorlog, meestal tegen binnenvallende Germanen. Als stoïcijns denker echter hield hij er voor zichzelf een strenge ethische code op na. Tijdens één van zijn veldtochten schreef hij een soortement spiritueel dagboek: "Ta eis heauton" Geschriften aan zichzelf, maar uit het Grieks vertaald als "Meditaties".
Daarin kan men notities vinden als:

- Het geluk bestaat erin dat je jezelf een goed lot toewijst. Een goed lot is een goede
  houding van de ziel, goede motieven, goede daden.

- Spoel met verheven gedachten het slijk van het aardse leven van je af.

- Weeklaag niet mee en beef niet mede.

- Laat je niet provoceren en ga je niet ergeren aan onbeleefdheden tegenover je persoon.

- Een norse uitdrukking van het gezicht is in hoge mate in strijd met de natuur.

- Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen onrust.

- Wil je liever morgen goed worden dan het vandaag te zijn?

De Christenen lieten in de latere eeuwen zijn standbeeld ongemoeid omdat het kon doorgaan voor Sint Paulus te paard. Het originele beeld werd in onze dagen in veiligheid gebracht in de Capitolijnse Musea, op het Campodoglioplein zien we dus een kopie.
Numismatische links zijn er meer dan genoeg in alle Romeinse munten van Marcus Aurelius die men tot in de verste uithoeken van het Rijk terugvindt. Maar een hedendaagse munt, namelijk de Italiaanse 50 eurocent, toont ook het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius op het Campodoglio.
« Laatst bewerkt op: 25 augustus 2012, 09:04:15 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #18 Gepost op: 18 augustus 2012, 15:19:34 »
                                     DE NORIA'S VAN HAMA
                                     ___________________

De Noria's van Hama zijn geen watermolens. Er wordt niets gemalen. Ze zijn net zoals andere noria's van bescheidener afmetingen, schepraderen die ingezet worden voor waterverdeling of irrigatie. De grootste brachten het water naar hoge aquaducten. Ze kwamen als geschenk uit Islamitisch Spanje, Andaloesië.
In een bepaalde periode van de Middeleeuwen draaiden er in Hama, een Syrische stad, 30 noria's op de Orontes. Vandaag kunnen de meeste nog wel draaien maar ze zijn wel niet meer in gebruik. Op Google kan je op video het speciale, klaaglijk brommend geluid horen dat zo'n draaiend reuzenrad produceert en je ziet er ook spectaculairder foto's dan diegene die ik hierbij presenteer. Helaas zijn de mooiste foto's allemaal voorzien van copyright.
De numismatische link is het Syrische 50 pond-biljet uit 1998:
« Laatst bewerkt op: 19 augustus 2012, 23:41:43 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #19 Gepost op: 19 augustus 2012, 10:31:54 »
                                        ZARATHUSHTRA
                                        _____________

Neen, het is geen verschrijving van Zarathustra, hoewel Nietsche hem wel zo noemde. Volgens het oude Avesta is de naam wel degelijk Zarathushtra en dat is de man die we ook wel kennen als Zoroaster, de "profeet" van het Zoroastrisme, de oude godsdienst van Perzië.
De Moslims hebben het courant over de volkeren van het boek en dan zijn dat Joden, Christenen en zijzelf, maar het Zoroastrisme heeft ook een boek, de Avesta.
Dat boek propageert de verering van Ahura Mazda, voor de huidige volgelingen "Aurmazd".
Volgens Paul Moonen, een Belgisch gepensioneerd kolonel, die zich erg in de materie heeft verdiept en er ook een boek heeft over geschreven, werd Zarathushtra geboren in 1182 voor Christus in oostelijk Perzië (nu Iran). De godsdienst die hij invoerde bestaat nu nog en het was en is echt geen bedoening van dierenoffers slachten en braden of gedwongen bekeringen...
In de Avesta lezen we dingen als:

"Dit is de grondregel van de Alwijze Heer: Eenieder moet voor Hem, op eigen krachten, de Heelheid en d'Onsterfelijkheid doen groeien door onverpoosd te leven in Zuivere Gedachten".

In het thuisland Iran staat het Zoroastrisme vandaag zwaar onder druk van de Islam en de gelovigen worden in hun gebruiken en tradities beknot. Zo was het gebruikelijk hun doden te deponeren in de "Torens der Stite", grote ommuurde cirkels alwaar de gieren de lijken dan kwamen oppeuzelen. Ze deden dit omdat ze de aarde niet door een begrafenis wilden bezoedelen. Nu dit in Iran niet langer wordt toegestaan zouden ze hun lijken betoneren, zo kom ik zojuist te vernemen!
In de vorige eeuwen zijn heel veel gelovigen uitgezwermd naar naburige landen. In India leven grote kolonies. Ze zijn er bekend als "Parsi's" en men vind er nabij verschillende steden hun "Torens der Stilte".
In Brussel ben ik ook wel eens gaan eten in een Iraans restaurant met een faravahar op het venster. Dit teken, een Zoroastrische goede genius is zowat het logo van de godsdienst, samen met de vuurpot, een bekken met eruit opslaande vlammen.
« Laatst bewerkt op: 20 augustus 2012, 09:29:29 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #20 Gepost op: 21 augustus 2012, 18:01:39 »
                                   DE ICA-STENEN
                                   _____________

Het gaat hier om één van die onderwerpen waarmee archeologen liever niet geconfronteerd worden wegens: puzzelstukje dat in geen enkele puzzel past. Dus vals dan maar? Maar is dàt dan wel zo simpel?

Het verhaal: Een boer uit de omgeving van Ica in Peru verkoopt gegraveerde stenen aan de toeristen. Ica ligt dicht bij Nasca, de stenen in kwestie zouden in de omgeving gevonden zijn. Doctor Javier Cabrera krijgt zo een steen in handen en meent daarop een onderwerp te zien uit zijn vakgebied: een uitgestorven vissoort. Geïnteresseerd laat hij zich tot bij de boer brengen en die heeft duizenden van zo'n stenen, de één nog met fantastischer gravures dan de andere: open hartchirurgie, mensen en dinosaurussen, landkaarten met verdwenen continenten...Cabrera koopt honderden van die stenen op, maar wil tenslotte wel eens weten hoe groot de voorraad is. Die lijkt schier onuitputtelijk. De boer raakt in de gevangenis op beschuldiging van verkoop van archeologische staatseigendommen. Om aan een jarenlange opsluiting te ontkomen tekent hij daar een papier, stellend dat hij de tekeningen op de stenen zelf heeft vervaardigd om de toeristen bij den bok te zetten en wat bij te verdienen. Deze regeling schijnt het plaatselijk bestuur én de boer het beste uit te komen. Enerzijds zijn de gravures op de stenen niet te rijmen met de algemene archeologische historiek, anderzijds mag men zich terecht afvragen kan dat allemaal uit de koker van een simpele boer komen? Bovendien blijkt het materiaal nog niet zo simpel te bewerken en is de hoeveelheid  "Ica-stenen" zo enorm dat de getekende verklaring van de boer hier geen uitkomst biedt.
Intussen zijn andere dorpelingen daar ook stenen gaan verkopen en daar zijn er bij die nogal afwijken van de originele en de argeloze toerist een beetje vals liggen toe te lachen.
Lees er alles over op de vele sites op Google en oordeel zelf!
« Laatst bewerkt op: 27 augustus 2014, 10:37:22 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #21 Gepost op: 24 augustus 2012, 11:05:00 »
                               ÖTZI - De Man uit het IJs
                               _____________________

In juni dit jaar heb ik, samen met mijn broer, weer een interessante autoreis gemaakt. Hoofddoel waren de Byzantijnse mozaïeken in Ravenna, maar omdat we de alpenoversteek namen via Innsbruck en de Brennerpas kwamen we haast vanzelf op Bozen/Bolzano uit en daar ligt Ötzi, in de Museumstraat nummer 43. Die moesten we dus absoluut zien!
Het gaat hier natuurlijk om de oudste in Europa gevonden mummie. 5300 jaar oud. Gevonden door een koppel bergwandelaars in het gletsjerijs van de Ötztaler Alpen, op minder dan honderd meter van de Oostenrijks-Italiaanse grens. Van de vindplaats heeft de man uit het ijs de naam overgehouden waaronder de hele wereld hem nu kent: "Ötzi"!
Aanvankelijk dacht het koppel met een recentelijk geaccidenteerd persoon te doen te hebben en de politie van Innsbruck werd erbij gehaald. Die heeft het lichaam niet precies met archeologische omzichtigheid uit het ijs gehakt en daarbij heeft de mummie wel enige schade opgelopen. Bij de eerste onderzoeken werden twee dingen duidelijk:
1. Het ging hier om een zeer oud lijk.
2. De vindplaats bevond zich net geen honderd meter op Italiaanse bodem.
De omgeving werd dus nauwkeurig uitgekamd, waarbij een hele boel bezittingen van Ötzi werden gevonden, én Ötzi verhuisde naar Bozen in het Italiaanse Süd-Tirol.
Men ontdekte dat de man zou gestorven zijn door een pijlschot in de rugzijde van de linkerschouder waarbij de slagader werd geraakt die de linkerarm van bloed voorziet. Ötzi zou dus geleund tegen de bergwand zijn doodgebloed. Dat verklaart waarom hij zijn rugzak en koperen bijl netjes had neergezet en zijn pijlenkoker op de bergrichel had gelegd. De man was verder zeer goed gekleed geweest in lederwaren van beer, gems en hert. Hij was comfortabel geschoeid en gemanteld en was in het bezit van jachtwapens en een uitgebreid overlevingspakket.
Ötzi zelf moet men in het museum bekijken door een klein venstertje van zijn koelcel, maar verder staan al zijn attributen tentoongesteld in kijkkasten, ruim voorzien van uitleg. Toen wij er waren was het er zeer rustig en we hadden de gelegenheid alles met interesse te lezen. Echt verbazend hoe vernuftig mensen uit de kopertijd zich reeds installeerden in zo'n rigide biotoop!
Wanneer je over de Brenner passeert moet je, als echte Europeaan, zeker eens langs bij Ötzi in Bolzano.'t Is een ervaring die je bijblijft!
Hieronder..."2x Eintritt ermässigt"= gunstprijs...voor 2 gepensioneerden dus!
« Laatst bewerkt op: 25 augustus 2012, 08:59:11 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #22 Gepost op: 26 augustus 2012, 11:07:49 »
                                HET TAPIJT VAN BAYEUX
                                _____________________

In de Franse stad Bayeux is een beroemd middenmiddeleeuws wandtapijt te bezichtigen dat, als een soort beeldverhaal, de verovering van Engeland door de Normandiërs vertelt.
Het tapijt werd in Engeland geweven, wol op linnen, het is 68,80 meter lang (!), 50 cm hoog en weegt ongeveer 350kg. Sinds 2007 staat het op de Unesco Werelderfgoedlijst.
De hoofdfiguren in het verhaal zijn Willem de Veroveraar, een Noorman die aanvankelijk plundertochten door Frankrijk ondernam maar door de Franse koning "getemd" werd door hem leenman te maken van het gebied dat we nu nog kennen als Normandië, en anderzijds de Angelsaksische koning Harold.
Men ziet onder andere de Slag bij Stamford Bridge en de fameuse Slag bij Hastings in 1066. Een bekende scene is die waarin koning Harold een pijl in het oog krijgt, al gaan er de laatste tijd stemmen op dat Harold de figuur iets meer naar rechts zou moeten zijn die de "Dane Axe", de grote koninklijke bijl laat vallen.
Verder toont het tapijt de waarneming van een komeet (als "stella" of ster benoemd) die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de komeet Halley is.
Waarschijnlijk werd het tapijt vervaardigd, kort na de verovering, op bestelling van Odo, Willems halfbroer, die in de nieuwe omstandigheden Graaf van Kent werd, maar voordien als bisschop de kathedraal van Bayeux liet bouwen.
In Bayeux is het nu te bezichtigen in een daartoe speciaal ingerichte gang van het voormalige Groot Seminarie.
« Laatst bewerkt op: 30 augustus 2012, 09:02:10 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #23 Gepost op: 27 augustus 2012, 01:37:11 »
                              DE WALDEMAR JULSRUD-COLLECTIE
                              ______________________________

Alweer zo'n controversieel archeologieverhaal uit Latijns Amerika. Deze keer Mexico !
Waldemar Julsrud is een uit Duitsland geëmigreerde archeoloog die zijn sporen verdiende bij het in kaart brengen van de precolumbiaanse Chipucuaro-cultuur in Mexico.
In Acàmbaro stootte hij sinds 1944 op 32000 tot 37000 gebakken kleifiguurtjes, waarvan het merendeel dinosaurussen voorstellen! De beeldjes, ook bekend onder de naam Acàmbaro-collectie, hebben een speels uitzicht en ze zijn alle verschillend.
De serieuse archeologie is er niet happy mee en hoopt op aanwijsbaar bedrog in deze zaak, maar een grote ontmaskering blijft uit.
Charles Hapgood, professor geschiedenis en antropologie aan de Universiteit van New Hampshire U.S.A. staat in voor de integriteit van Julsrud. Hapgood getuigt:
We hebben zelfs gegraven onder de leefkamervloer van de politiechef van Acàmbaro, wiens huis er al minstens 25 jaar stond voor Julstrud uit Duitsland in Mexico arriveerde. Onder muren en wegen die er al eeuwen waren hebben we gespit en overal zowat vonden we dit soort kleifiguurtjes.
De beeldjes zijn te zien in het Museo Waldemar Julsrud te Acàmbaro en...op Google natuurlijk.
Na de Kristallen Schedels (Tb 13), de Collectie van Pater Crespi (Tb 178), de Ica-Stenen (Bibalex A20) en nu deze collectie, moet men toch tot het besluit komen dat Latijns Amerika goed voorzien is van archeologisch mysteriemateriaal.
« Laatst bewerkt op: 13 januari 2013, 10:07:15 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #24 Gepost op: 28 augustus 2012, 17:46:19 »
               De FUENTE MAGNA en de MONOLIET VAN POKOTIA
               __________________________________________

Alweer Latijns Amerika, deze keer Bolivia! Daar is een bekken opgedoken dat binnenin is beschreven met oud Soemerisch spijkerschrift. Het werd al rond 1958 door een boer gevonden maar kwam pas na 2000 in het nieuws toen het onder de aandacht van experten kwam. Verder is er een 2 meter hoog monolitisch beeld van een man, eveneens voorzien van schrift uit het Nabije Oosten.
Zelf krijg ik er stilaan het gevoel bij:"'t Is allemaal een beetje veel ineens" en dat zo'n dingen opduiken waar ze, in onze traditionele optiek, niet horen te zijn, dat irriteert wel meer mensen. Maar intussen zijn ze der wel en door er koppig naast te blijven kijken gaan ze niet verdwijnen.
Wat meer is, de teksten op de Fuente Magna (het bekken) en de Pokotia Monoliet (het beeld) werden intussen vertaald.
Op Google krijg je bij ingave "Fuente Magna" een hoop Spaanse, maar ook wel Engelse sites te zien die beide vondsten ruim behandelen in tekst en beeld, alsook het verloop en het resultaat van de ontcijfering der betreffende inscripties.
Meer wil ik er hier niet over kwijt, maar ik volg de zaak wel op.
« Laatst bewerkt op: 28 augustus 2012, 17:49:49 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #25 Gepost op: 29 augustus 2012, 20:00:38 »
                                DE IGUANODONS VAN BERNISSART
                                _____________________________

De vondst in 1878 van 24 complete en 7 onvolledige skeletten van Iguanodons in een 322 meter diepe koolmijnschacht in Bernissart plaatste België meteen in de frontlinie waar het dinosaurusvondsten betreft.
"Goud, goud!" riepen de mijnwerkers toen ze op de eerste botten stootten waarin zich het goudkleurige pyriet had gevormd dat wel meer opduikt in verrotte kadavers.
Het ging echter om 30 skeletten van de, bij leven 30 ton zware en 8 meter lange Iguanodon Bernissartensis en eentje, maar dan supergoed bewaard, van de kleinere Iguanodon Atherfieldensis (5,4m lang). De dieren werden 125 miljoen jaar geleden samen bedolven in een moeras en daar intact verzegeld als in een koffer van klei.  Zo werden ze dus na al die tijd gevonden, samen met de fossielen van 3000 vissen, schildpadden, krokodillen, een salamander, varens en denappels.
De vondst was zo bijzonder spectaculair omdat:
- Meerdere skeletten van eenzelfde specimen samen werden gevonden.
- De geraamten nog volledig in hun anatomische positie bewaard waren.
- De omgeving en begeleidende fossielen duidelijk herkenbaar waren.
België had dan ook een wereldprimeur toen het in 1883, op een tentoonstelling in Brussel, het eerste volledig dinosaurusskelet kon tonen in een levensechte houding.
De in Bernissart gevonden skeletten werden dus in 37 transporten (toen nog paard en kar) naar Brussel gevoerd. Dat vertegenwoordigde  130 ton materiaal.
In Brussel vormen de Iguanodons de hoofdattractie van het recentelijk vernieuwde Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
« Laatst bewerkt op: 5 september 2012, 07:44:23 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #26 Gepost op: 2 september 2012, 10:23:27 »
                 DE THRACISCHE GRAFTOMBEN VAN KAZANLAK EN SVESHTARI
                 ___________________________________________________

De naam Thracië staat vandaag in de eerste plaats voor Europees Turkije en bij uitbreiding de noordoostelijk Griekse en zuidelijk Bulgaarse randgebieden. In de 5de eeuw voor Christus noemde de Griekse "historicus" Herodotos de Thraciërs echter het talrijkste volk op de Indiërs na en hun gebied strekte zich uit over Zuid Rusland, Roemenië, Bulgarije en Noord Griekenland. Prachtige staaltjes van hun cultuur zijn heden ten dage in Bulgarije nog te zien. Onder andere in Kazanlak (1942) en in Sveshtari (1982) werden prachtige, zeer goed bewaarde koningsgraven ontdekt
Het bekende Graf van Kazanlak behoort tot een necropolis van zeven graven, waarvan er vier tot het bijenkorf-type behoren. Het graf is voorzien van opmerkelijk geconserveerde fresco's die in Bulgarije behoren tot de best bewaarde kunstwerken uit de Hellenistische periode.
Hieronder zie je een afbeelding van de fresco's in de voornaamste kamer. Ik schreef eronder "plafond", maar aangezien het een biekorfvorm betreft is hier dus eigenlijk de bovenkant van de omringende wand afgebeeld.
Als detail uit de fries ziet men het koningspaar dat mekaar teder bij de pols vastneemt ten afscheid. Hier hebben we meteen onze numismatische link, want de koningin van dit fresco staat afgebeeld op de munt van 50 Stotinki 2005.
De Unesco, op wiens Werelderfgoedlijst dit graf sinds 1979 figureert, dateert het in de 3de eeuw voor Christus. Kazanlak situeert zich nabij de oude Thracische hoofdstad Seuthopolis.
Een tweede Thracische tombe die de Unesco Wereldergoedlijst haalde is die van Sveshtari. Dit graf, zoals hieronder te zien, is gedecoreerd met beeldhouwwerk.
Nog in 2005 werd een Thracisch graf ontdekt in Starosel, met zijn inhoud aan gouden en zilveren ringen, kronen en bekers was dit het rijkst gevulde graf tot nog toe. De koning werd er gevonden, vergezeld van zijn hond en twee paarden.
« Laatst bewerkt op: 2 september 2012, 12:43:52 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #27 Gepost op: 5 september 2012, 17:15:04 »
                  HET CAPITOOL, in de States? Welk bedoelt U precies?
                  _____________________________________________

Wanneer hier het Capitool ter sprake komt in context met de Verenigde Staten, dan hebben we het zo goed als zeker over het gebouw aan het begin van The Mall in Washinton D.C., dat zo mooi in lijn ligt met de obelisk (Washington Monument) en het Lincoln Memorial.
Maar kennen we dat gebouw wel goed genoeg om ons niet in de luren te laten leggen, want bijna elke staat van de Federatie heeft zijn eigen Capitool en er zijn er bij die verdomd goed op dat van Washington D.C. lijken.
Hieronder een greep uit Capitool-gebouwen in verscheidene staten. We beginnen uiteraard met...HET Capitool, numismatische link: het 50 Dollar-biljet!
« Laatst bewerkt op: 5 september 2012, 22:28:21 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #28 Gepost op: 5 september 2012, 23:09:33 »
Vervolg op de illustraties van de vorige posting met de numimatische link:

En zo verder dus...

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #29 Gepost op: 6 september 2012, 22:49:21 »
                           DE ROMA KASTELLO'S VAN BUZESCU
                           ______________________________

In Roemenië zijn de Roma er zeker niet beter aan toe dan elders in Europa. Alhoewel,...er is één stadje dat daar een merkwaardige uitzondering op maakt. In Buzescu, dicht bij Roemeniës zuidgrens, leven deze Zigeuners in kasten van huizen, het ene nog extravaganter dan het andere. Het bouwen, verbouwen en verfraaien houdt er niet op en de ene overklast de andere.
Waar komt al dat geld daar vandaan? De Roma die hier wonen zijn in meerderheid "kalderari", kopersmeden, en die hebben fortuin gemaakt in de metaalhandel. Om hun welstand te tonen zetten ze in Buzescu een riant huis neer. Dat begon, na de val van Ceausescu, met een paar ruime éénkamerwoningen, voorzien van opzichtig stukwerk maar het escaleerde snel en vandaag tellen de "kastello's" meerdere verdiepingen waarin het stukwerk door marmer is vervangen en de versieringen en tierelantijnen zo stilaan toeristen beginnen te trekken.
Die buitenstaanders zien de Roma er niet zo graag komen want hun is het te doen om de status binnen de groep. Hiertoe volgen de verschillende bouwstijlen en -materialen elkaar in snel tempo op.
Toch blijven de Roma binnen die huizen volgens eigen gewoonten leven. Vele kamers van het kastello blijven ongebruikt en er wordt naar het toilet gegaan naar een "huisje" in de tuin, want koken en naar het wc gaan onder éénzelfde dak, dat vinden ze maar niks.
« Laatst bewerkt op: 7 september 2012, 00:24:01 door De Bonte Specht »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31