Auteur Topic: De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië  (gelezen 23739 keer)

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #30 Gepost op: 8 september 2012, 14:23:30 »
                             DE MUMMIE VAN JEREMY BENTHAM
                             _____________________________

In het University College in London kan je de mummie gaan bekijken van een man, die er in een vitrine op een stoel zit, strohoed op het hoofd en wandelstok in de hand.
Het betreft de filosoof, jurist en sociaal hervormer Jeremy Bentham, geboren in 1748 als wonderkind. De studie van het Grieks vatte hij aan op driejarige leeftijd! Toen hij na een gevuld en op vele gebieden vruchtbaar leven in 1832 kwam te overlijden, liet hij volgende opmerkelijke wilsbeschikking na:
Van zijn lichaam, dat hij overigens aan de wetenschap schonk, moest het vlees van de botten worden verwijderd. Het skelet zou vervolgens, aangekleed, op zijn stoel worden gezet, waarna de kleding moest worden opgevuld zodanig dat de aanblik ervan aan die van zijn persoon in leven zou beantwoorden. Zijn hoofd zou gemummificeerd en bovenop het aangeklede skelet geplaatst moeten worden.
Over een mummie in de ware zin van het woord gaat het hier dus niet. Alles werd naar zijn wensen uitgevoerd. Het gemummificeerde hoofd bovenop de romp zorgde, ondanks de glazen ogen, echter al vlug voor een schrikwekkende aanblik. Daarom werd het vervangen door een in Frankrijk vervaardigde wassen kopie. Het echte hoofd werd tussen de voeten van het personage geplaatst.
Omdat het een herhaalde studentengrap werd het hoofd te stelen, is het nu niet meer in de vitrine te zien maar wordt bewaard in een kluis die met meerdere sleutels moet worden geopend.
De wilsbeschikking van Jeremy was zelfs nog iets veeleisender:
Bij belangrijke vergaderingen binnen zijn geliefde University College moest zijn opgezette lichaam uit de "Auto-icon", de vitrinekast, gerold worden om mee plaats te nemen aan de vergadertafel. Op de lijst wordt hij dan genoteerd als "aanwezig maar niet stemmend", al gaan er geruchten dat bij blokkeringen zijn stem geldt als doorslaggevend "pro".
Hieronder enige prentjes:
« Laatst bewerkt op: 8 september 2012, 15:20:09 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #31 Gepost op: 8 september 2012, 21:35:26 »
Deze posting A.31 in de topic "De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië" is een eresaluut aan:

                            DOCTORANDUS P. of HEINZ POLZER
                            ______________________________

Samen met Godfried Bomans, waarover ik het hier in een andere rubriek reeds had, is Drs. P één van de mensen die ik, als Vlaming, de Nederlanders benijd.
De man is onlangs 93 geworden. Hij is geboren als Zwitser en heeft die nationaliteit nooit ingeruild, al leeft hij sinds zijn derde levensjaar in Nederland. Wat hij voor onze taal betekent is van onschatbare waarde. Zelfs in een gewoon gesprek brengt zijn zinsbouw en woordkeuze ook nu nog een glimlach op het gelaat van de toehoorder.
We kennen hem natuurlijk van zijn luimige liedjes met macabere inslag, waarin de teksten met dezelfde precisie, liefde en zorgzaamheid zijn ingepast als het mechanisme in een Zwitsers uurwerk. De man is volkomen wars van enige taalslordigheid, maar zijn merkwaardige, van humor doorspekte, Nederlands stroomt hem als een natuurlijke woordenvloed uit de mond.
Bomans is niet meer, Drs. P is 93 en ik zie geen opvolging van hetzelfde niveau. Bij de zangers, conferenciers, schrijvers en humoristen waarmee we het vandaag moeten doen vind ik niet dezelfde taalmaîtrise en op verre na niet dezelfde graad van geestigheid als die waarmee deze mensen de twintigste eeuw inkleurden.
Dit tekstje dus, als dankbaar tribuut, is in dit topic waarin we graag verdienstelijke mensen opvoeren, volkomen op zijn plaats.
« Laatst bewerkt op: 27 augustus 2014, 11:01:13 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #32 Gepost op: 10 september 2012, 17:55:40 »
                             DE SCHAT VAN PANAGYURISHTE
                             ___________________________

December 1949. Drie broers Deikovi werkten in een pannenbakkerij in het Bulgaarse Panagyurishte. Ze waren klei aan het scheppen toen plots één van hen uitriep: Hé, kijk es wat een rare fluit ik hier heb gevonden. Ze zagen nog meer blinkende dingen in de klei maar vermoedden niet dat het om zuiver goud ging. Ze trokken met hun vondst naar het kantoor van de burgemeester en die haalde het Archeologisch Museum van Plovdiv erbij. De ploeg uit Plovdiv vervolledigde de schat tot negen objecten, samen een dikke zes kilo zuiver goud.
Het ging om Thracische artefacten uit de vierde tot derde eeuw voor Christus (dezelfde periode van de Thracische koningsgraven, zes postings eerder in dit topic).
In 1974 liet de Bulgaarse overheid de schat overbrengen van het Archeologisch Museum te Plovdiv naar het Nationaal Museum in Sofia, met als reden dat Plovdiv niet zou kunnen instaan voor de nodige beveiliging. Plovdiv argumenteert hier heftig tegen, aanvoerend dat hun Museum alle kosten heeft gedragen van de archeologische ploeg die het veldwerk heeft verricht.
Voor zover de schat niet op rondreis in de wereld is, kan hij tot vandaag bezichtigd worden in het Nationaal Museum te Sofia.
Hieronder enige plaatjes:
« Laatst bewerkt op: 11 september 2012, 13:58:07 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #33 Gepost op: 11 september 2012, 19:26:26 »
                                     RATTENKONING
                                     _____________

Neen, het gaat niet om de titel van een fabel of een sprookje...Zelf had ik er alleszins nog nooit van gehoord, maar het betreft een kluwen van ratten die met de staarten aan mekaar verknoopt zitten. Hoe dit op een natuurlijke manier kan gebeuren is niet totaal duidelijk, maar er zijn wel theorieên over. Van de 39 in de Middeleeuwen beschreven rattenkoningen zijn er op heden nog 6 in musea te zien. Meestal worden rattenkoningen levend aangetroffen. De meeste ratten kunnen geen kant op en het zijn de sterkste die bepalen waar het heen gaat en waar geëten wordt. De kleinste rattenkoning bestond uit drie diertjes. De grootste bestaat uit 32 zwarte ratten. Die werd gevonden in 1828, in de open haard bij een molenaar in Buchheim, Duitsland en is in hetzelfde land te bezichtigen in het Museum Mauritianum in Altenburg. In Nederland is de Rattenkoning van Rucphen (1963) bekend, zeven ratten! Die worden in het Natuurhistorisch Museum van Maastricht in een koffer bewaard en zijn slechts bij gelegenheid door de bezoekers te bezichtigen.
Verder zouden er ook al "rattenkoningen" aangetroffen zijn van bosmuizen en zelfs eentje met eekhoorns.
Rattenkoning dus, in het Engels: Rat King, Duits: Rattenkönig, Frans: Roi de Rats. Ja, al is het een zeldzaam verschijnsel, 't komt overal voor.
Hieronder een paar plaatjes:
« Laatst bewerkt op: 12 september 2012, 23:18:59 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #34 Gepost op: 26 september 2012, 16:52:51 »
                                  De "RICHAT STRUCTURE"
                                  ____________________

De Richat Structure, ook gekend als "Het Oog van de Sahara" of "Guelb el-Richat"
is een cirkelvormige geologische structuur van 50km doorsnede, die zich bevindt in het Saharagebied van Mauritanië. Ze is vanuit de ruimte waarneembaar en bemanningen van o.a. de Spaceshuttle gebruiken haar als referentiepunt.
De zeer speciale aanblik van het fenomeen zou het gevolg zijn van vlakke erosie van een lavakoepel, waardoor alle onderliggende lagen zich vertonen als de jaarringen van een omgehakte boom. Er zijn ook nogwel een paar andere theorieën.
Hieronder een paar plaatjes:
« Laatst bewerkt op: 26 september 2012, 17:00:32 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #35 Gepost op: 28 september 2012, 23:54:46 »
       VERBAZENDE ORNAMENTIEK op de NIEUWE KATHEDRAAL van SALAMANCA
       ______________________________________________________________

Salamanca, de bekende stad in het noordwesten van Spanje, bezit twee kathedralen.
Aan de oudste werd begonnen in 1102. Begin 16de eeuw werd deze echter te klein bevonden en in 1513 starte men de bouw van de Nieuwe Kathedraal vlakbij de oude.
Wie dezerdagen, zonder gids, het versierende steenhouwwerk rond de Puerta de Ramos van deze Nieuwe Kathedraal in ogenschouw neemt zou wel eens verbaasd kunnen opkijken. Bij de restauratiewerken van 1992 heeft een steenhouwer zich daar een paar geintjes gepermitteerd. Als signatuur van het herstellingswerk in de 20ste eeuw heeft hij in de ornamentiek een astronaut verwerkt en even verder een draak, die smakelijk een ijshoorntje met drie bollen consumeert.
Vele mensen vinden dat ongepast, maar wie al wat kathedralen heeft bezocht weet wat voor groteske details de steenhouwers daar door de eeuwen heen hebben in verwerkt. Zowel bouwers als restaurateurs!
Hieronder enkele plaatjes:

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #36 Gepost op: 5 oktober 2012, 22:58:02 »
                                DANXIA LANDFORM
                                ________________

Op verscheidene locaties nabij Zhangye in de Chinese provincie Gansu zijn landschappen te zien die wel door een schilder met grootheidswaan lijken bijgewerkt.
Men kan er tussen heuvels en hele bergen wandelen die een combinatie vertonen van de meest onwerkelijke kleuren. Een twijfelkunstwerk van iemand die niet kan kiezen of hij abstract of naar de natuur gaat werken...?
Toch gaat het hier om volkomen natuurlijke formaties, een spel van opstuwing en erosie in lagen van rode zandsteen en ander kleurrijk gesteente.
Voor wie het niet kende, kijk hieronder maar eens hoe extravagant het er op sommige plaatsen van onze planeet aan toe kan gaan:
« Laatst bewerkt op: 5 oktober 2012, 23:07:28 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #37 Gepost op: 8 oktober 2012, 11:32:25 »
                             BAARLE HERTOG  &  BAARLE NASSAU
                             ____ Een unieke grenssituatie. ____
                                     ____________________

Het geval Baarle en de Belgisch-Nederlandse grensafbakening aldaar is dermate bizar en uniek dat het een plaats in onze bibliotheek meer dan verdient.
Wat men in Baarle ziet is een anachronisme, een restant uit de Middeleeuwen.
Zoals er toen in het merendeel der gemeenten kavels en gronden waren die toebehoorden aan een heer of een abdij van soms ver buiten die plaats, zo was dat ook het geval in Baarle. Alleen waren er hier twee spelers: enerzijds de Hertog van Brabant, zetelend in Leuven of Brussel en anderzijds de Heer van Breda, die zich later zou bekennen tot het Huis van Nassau. Zij hebben met hun grondeigendommen door de eeuwen heen van Baarle een imposante puzzel gemaakt en die was er nog toen er tussen België en Nederland een grens moest worden getrokken. Het gat in de grens bleef jaren open, tot men besloot een grens rond alle kavels te trekken!
En zo ziet het er vandaag uit:
22 Belgische enclaves in Nederland zijn genummerd: H (Hertog)1, H2...tot H22.
In die enclaves zijn er echter weer Nederlandse conterenclaves, genummerd: N (Nassau)1 tot N8. Zo liggen N1, N2,N3...tot N6 in H1, ligt N7 in H8 en ligt N8 in België, het is een onbewoonde enclave op 1km ten oosten van Zondereigen. Zondereigen zelf behoort dan weer tot Baarle Hertog.
Is iedereen nog mee?
Natuurlijk zijn in een dergelijke situatie grenspalen niet efficiënt. Wanneer men door Baarle loopt ziet men dan ook frequent een lijn van kruisjes over het wegdek lopen met B en NL-aanduidingen erlangs. Die grenslijnen lopen op meerdere plaatsen dwars door huizen. De positie van de voordeur bepaalt echter aan wie de bewoner belasting betaalt. Ook de nationale kleuren op de huisnummers maken duidelijk of de bewoner Nederlander dan wel Belg is. Edoch...!
Op de grens van Baarle Hertog met Loveren staat dan weer een huis met twee huisnummers, een Belgisch (2) en een Nederlands (19) ! De grenslijn loopt er dwarsdoor de voordeur! Het huis is gekend als de 16de eeuwse "Herberg De Swaen".
Voor de vele toeristen die de vreemde situatie in Baarle komen bekijken is dit laatstgenoemde huis natuurlijk de kroon op hun fotowerk.
We besluiten met een goede raad. Verstuur je in Baarle Hertog een brief naar Baarle Nassau, denk dan even na. Gooi je die op de bus in Baarle Hertog, dan vertrekt de post vandaar naar Turnhout en vervolgens naar Brussel, vanwaar je brief naar Amsterdam wordt gevlogen om vandaar via Tilburg in Baarle Nassau te belanden. Loop dus liever even de kruisjeslijn over en post je brief meteen in Baarle Nassau, dan hoeft ie het grondgebied niet te verlaten.
Hieronder wat illustratie:

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #38 Gepost op: 17 oktober 2012, 18:43:51 »
                                          LAIKA
                                 Pionier in de Ruimte
                                 _________________

Wie kent Laika niet? Het Sovjet hondje dat op 3 november 1957 als passagier van Spoetnik 2 de ruimte in ging.
In het asiel was zijn naam nog Kudryavka geweest,"krullebolleke", maar voor het grote publiek werd het Laika,"blaffer"!
Aangezien de Spoetnik 2 niet ontworpen was om terug op aarde te landen werd voor Laika uitgestippeld dat hij na een paar omwentelingen in de ruimte zou sterven door voedselvergiftiging. Het liep echter anders. Officieel heette het dat het hondje was omgekomen door zuurstofgebrek, maar sinds 2002 wordt toegegeven dat de ware doodsoorzaak oververhitting was geweest.
Al heeft Laika maar een relatief korte tijd na de lancering overleefd, toch is zijn pioniersrol in de ruimtevaart niet te onderschatten. Drie jaar later, in 1960, kwamen zijn opvolgers, Belka en Strelka, met Spoetnik 5 veilig terug op aarde en het jaar daarop reeds, 12 april 1961, verbaasde de Sovjetunie de hele wereld met de lancering van Joeri Gagarin in zijn Vostok 1. De eerste mens in de ruimte!
Nikita Chroesjtsjov, president van de Sovjetunie tijdens die eerste ruimtevaartsjaren, wilde een 22m groot reliëf van Laika, dat tegen de muur van een gebouw nabij het Kremlin zou worden gehangen, zodat de president het vanuit zijn vertrekken kon zien. Er kwam wel een schaalmodel, gemaakt door Angelina Zikanova, en verder werd er veel en lang over gepalaverd maar er kwam uiteindelijk niets van terecht. Op 16 december 1999 kreeg het Berlijnse "Museum van Ongehoorde Dingen" van Wolfgang Hak een onbekend hondenreliëf. Na twee jaar uitzoeken bleek dit hondenreliëf de beroemde Laika van Angelina Zikanova.
In 2008 kreeg Laika echter zijn verdiende standbeeld. In Zvjezda Gorodok,"Sterrenstad", het Moskouse militaire medisch instituut waar het hondje zijn training heeft gekregen, staat hij nu op een 6,5m hoge raket.
Ere wie ere toekomt!

(Het zal opvallen dat Kudryavka en Laika vrouwelijke namen zijn. Laika was dan ook een teefje. Bovendien is een hond in het Russisch, sobaka, vrouwelijk. In het Nederlands is dat natuurlijk niet zo. "Hond" is mannelijk en in mijn hele tekst is dat verder ook zo gehouden).

Hierbij enige plaatjes:

Toegevoegd 18.10.12: De numismatische link:
Russische aluminium medaille - 50 jaar Laika, uitgegeven in 2007 door het Industrieel Complex Samara, dat de Russische Sojoez ruimtetuigen fabriceert.
De keerzijde van de medaille vermeldt dat ze is vervaardigd uit metaal dat in de ruimte is geweest.
« Laatst bewerkt op: 26 oktober 2012, 00:11:30 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #39 Gepost op: 21 oktober 2012, 00:18:42 »
                                     MOSKOU  -  21ste EEUW
                                     ____________________

Wie in de vorige eeuw Moskou bezocht draagt een bepaald beeld van die stad met zich mee. Het historische centrum, waartoe de Basiliuskathedraal, het Kremlin en de gebouwen rond het Rode Plein behoren, en de gebouwen in Stalinstijl zoals de Lomonosov-universiteit en het hotel Ukraina. Dat was Moskou zoals ik het kende.

Deze week schrok ik me rot! Ik wou eens nakijken wat tegenwoordig de hoogste gebouwen in Europa waren. Wel, van de top 5 (Wikipedia) staan er 4 in Moskou!
Deze stad is zich dezer dagen een business center aan het toemeten met een reeks wolkenkrabbers, 200m, 300m en hoger...De skyline van Moskou wordt in de 21ste eeuw in razend tempo drastisch bijgewerkt.

Het begon in 2005 met het Triomfpaleis, 264m hoog en nog helemaal in Stalinstijl. Maar nadien werd er vlot overgegaan naar moderne skyscraperstijl: 2007 - Naberezjnaja-toren 268m, 2009 - Mosfilmovskaja 213m, 2010 - City of Capitals, Moskou-Tower 302m, 2012 - Mercury City Tower 338m...
De Federatie-toren had eind dit jaar ook afgewerkt moeten zijn, 360m. Helaas, die stond op 12 april 2012 in brand.

Om een idee te hebben van de architectonische ommezwaai in Moskou momenteel,
bekijk de plaatjes hieronder:
« Laatst bewerkt op: 21 oktober 2012, 11:03:28 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #40 Gepost op: 21 oktober 2012, 17:41:42 »
                                 THE MAGIC ROUNDABOUT
                                 _____________________

Rotondes zijn dezer dagen in het verkeer erg populair. Ook bij ons worden ze meer en meer aangelegd.
In een andere rubriek vertelde ik hoe ik eind vorige maand door Engeland reisde. In Engeland rij je werkelijk van de ene rotonde naar de andere.
Nabij Swindon echter kwam ik er in een situatie terecht die ik nog nooit eerder had meegemaakt. Tracht je even in te leven:

Als continentaal gepensioneerde rij je door Engeland met je eigen auto, het stuur aan de linkerkant. Je let er bijzonder goed op om links op de baan te blijven en de rotondes "met de klok" te ronden, terwijl je alle getallen op de verkeersborden met 1,6 vermenigvuldigt. In de omgeving van Swindon krijg je plots op een voorwegwijzer "The Magic Roundabout" gepresenteerd. De snelheid waarmee je nadert laat je juist de tijd om die lange titel te lezen. Wat eronder staat op het bord is een volslagen raadsel...
Een paar honderd meter verder sta je dan meteen voor de realiteit: 5 rotondes die als een tandwielcombinatie rond een centrale rotonde liggen. Een wonder van verkeerswegenbouw, zeker, maar een veilige verkeerswisselaar is toch wat anders.
Het hoofd koel houden is de boodschap en beginnen met de eerste kleine rotonde op te rijden MET de klok, aldus merk je dat je, tandwielsgewijs, over de grote rotonde navigeert TEGEN de klok. Intussen goed alle wegwijzers in de gaten houden en zien dat je telkens weer de juiste richting kiest, anders blijf je een tijdje bezig!
't Is een belevenis. De Engelsen zelf zijn er ook niet al te gek op en volgens velen moet dit weer weg.
Een echte verrassing dat ik hier vandaag "The Magic Roundabout" op internet terug mag zien!

Hieronder de situatie in beeld:
« Laatst bewerkt op: 21 oktober 2012, 20:03:39 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #41 Gepost op: 24 oktober 2012, 15:48:09 »
                              CYCLOPISCHE MUREN in EUROPA
                              ___________________________

Uit de rubriek Tandenbrekertje kennen we de muren van Sacsayhuaman en Cuzco (Tb.196 - Hatunrumiyoc), bouwsels van grote, veelhoekige stenen die, zonder mortelspecie, naadloos in mekaar passen.

Zo'n muren hebben we in Europa ook. In Griekenland en op meerdere plaatsen in Italië kan men ze gaan zien. Op beide plaatsen heeft men geen enkele zekerheid betreffende de bouwers van deze muren al wordt in de twee landen toch meestal naar de Pelasgen verwezen, een volk waarover niet teveel is geweten.

In Griekenland leefden de Pelasgen voor de Grieken er aankwamen. Het is bekend dat ze in Athene een muur rond de Akropolis bouwden, waarvan nu, rechts voorbij de Propyleën, nog een stuk is te zien. Dit stuk muur staat wel op een heleboel sites vermeld maar ik kan er op internet geen afbeelding van vinden.
In Italië doken de Pelasgen op vóór en samen met de Etrusken. De cyclopische bouwsels vindt men er in hun gemeenschappelijke woongebied. Etruskische bouwsels werden echter volgens het alternerende kopstenen-dwarsstenen principe opgetrokken.

Vermoedelijk schuift men in beide landen de bouw van de polygone steenconstructies in de tijd naar voor tot men bij een volk komt waarover men bijna niets weet en die moeten het dan maar gebouwd hebben.

Net zoals in Peru de Inca's verder bouwden op de oude onwrikbare muren, zo zijn ook in Europa, niet zelden, de cyclopische muren opgenomen in de constructie van latere kastelen (zie Argos).

Hieronder enige illustratie:
« Laatst bewerkt op: 25 oktober 2012, 00:43:40 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #42 Gepost op: 28 oktober 2012, 00:21:03 »
                                    DE SIBERIE - ALASKA TUNNEL
                                    _________________________

Het project voor een spoor- en pijplijntunnel onder de Beringstraat van Siberië naar Alaska is sinds vorig jaar, en in het licht van de economische evolutie, weer helemaal in. Van Russische zijde hebben deze plannen al groen licht.
De Russen zien hierin de mogelijkheid tot de ontsluiting en ontwikkeling van Siberië en tot export van de enorme grondstoffenvoorraden van dat gebied. Om dit doel te bereiken werd er ook in de Sovjettijd al groots gedacht. Zo heeft men ooit de stroom van de Siberische rivieren willen omdraaien om het land te irrigeren. Vandaag speelt misschien ook mee dat Rusland zich mag beginnen zorgen maken over zijn Chinese grens. Aan de Chinese kant daarvan ontwikkelen zich nieuwe steden van een uit haar voegen barstende bevolking, terwijl Siberië daar tegenover zeer dun bevolkt is en nog verder ontvolkt.
Het idee voor zo'n tunnel is helemaal niet nieuw. Tsaar Nikolaas II sprak zich in 1905 al uit voor een tunnel onder de Beringstraat. Maar de Eerste Wereldoorlog en aansluitend de Oktoberrevolutie met de regimewissel hebben die plannen afgevoerd.
Met het huidig project maakt men zich sterk dat het zou gaan over transport en transacties van 3% van de wereldhandel! De verwezenlijking zou € 68 miljard moeten kosten: een tunnel van 93km lengte, voorzien van een breedspoor en voorzieningen voor olie-, gas- en electriciteitstransport.
Verder is het ook niet zo dat men de tunnel aan beide zijden direct kan aansluiten op een bestaand spoorwegnet. Rusland plant daartoe een aftakking van de Transsiberische spoorlijn vanuit Tynda naar Jakoetsk en verder het hele eind naar de Beringstraat. Aan Noord-Amerikaanse kant bevindt de dichtstbijzijnde link zich momenteel in Fort Mason, Brits Columbia, Canada.
Het mag daarom niet verwonderen dat men voor de volledige verwezenlijking een afleveringsdatum plant in 2045.
Wel fantastisch als je het kaartje hieronder bekijkt: spoorverbinding vanuit Londen (oostwaarts!) tot New York.
Misschien maken velen onder jullie het nog mee. Ik zal het niet meer beleven.
« Laatst bewerkt op: 1 november 2012, 16:36:44 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #43 Gepost op: 1 november 2012, 13:57:03 »
        HET, tot nog toe, OUDSTE PREHISTORISCHE STADJE van EUROPA ONTDEKT.
        _____________________  vers van de pers!  _________________________

Vlakbij Provadia in Bulgarije zijn archeologen bezig met de opgraving van, wat ze betitelen als, het oudste prehistorische stadje van Europa.
Huizen met twee etages, walmuren, delen van een poort en menselijke skeletten van o.a. vrouwen die haarspelden droegen...Een stadje van een 350 inwoners dat rond 4.500 v.C. zijn ontwikkeling dankte aan zoutwinning en -handel.
Provadia ligt dichtbij Varna aan de Zwarte Zee.
Het lijkt erop dat Bulgarije archeologisch alsmaar belangrijker wordt.

Een prentje:
« Laatst bewerkt op: 12 januari 2013, 22:04:20 door De Bonte Specht »

De Bonte Specht

 • Algemene moderator
 • Volwaardig lid
 • *****
 • Berichten: 6012
  • E-mail
Re:De Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië
« Reactie #44 Gepost op: 2 november 2012, 01:36:37 »
                               ONTDOE JEZELF VAN ANGST
                               ________________________

Eén van de zinnigste dingen in mijn leven die ik in India heb geleerd was komaf maken met angst. Natuurlijk bedoel ik daarmee niet dat je dan onvervaard je arm in een tijgerkooi gaat steken om het beest te aaien, dat is gewoon onverantwoord gedrag. Maar hier is een voorbeeldje:
Tot mijn veertigste gebeurde het regelmatig dat mijn vrouw me riep omdat er ergens in huis, meestal in 't bad, een grote wolfspin zat. Met afgrijzen trok ik daar dan naartoe en als het me lukte maakte ik door een klap met een slof een einde aan dat spinneleven. Al ruim 25 jaar doe ik dat niet meer.
Voor die gelegenheden heb ik nu een oud trappistglas klaarstaan met daarbij een bierviltje. Ik heb mezelf geleerd om rustig naar de spin te zien zonder afgrijzen. Terwijl ik 'm nader met het glas en het bierkaartje bij de hand denk ik bij mezelf iets van volgende strekking:"Oké, ik leef graag en jij leeft graag. Ik weet dat je hier in huis allerhande ongedierte vangt, maar het was wel niet voorzichtig van je hier zo zichtbaar te komen zitten. Ik ga je geen pijn doen, maar hier kan je niet blijven".
Vervolgens wordt het bierglas over de spin gezet en het glas wordt, mét spin, over het bierviltje geschoven. De spin wordt in alle rust buitenshuis vrij gelaten.
Het mag toeval zijn, maar sinds ik dat kan zitten er nooit meer spinnen in 't bad en dat bierglas heb ik nog uiterst zelden nodig.
Maar eigenlijk is bovenstaande maar een start voor een algeheel komaf maken met alle soorten angst. Daartoe is het ook nodig alle gedachten te herkennen die uit één of andere angst voortkomen. Gedachten die je niet van dienst zijn kan je namelijk uit je hoofd wegsturen.
Angst voor financiële toestanden, angst voor werkomstandigheden, voor ziekte, voor weersomstandigheden, voor inbraak, voor geweld, voor...wat dan ook.
Waarom zou je je gemoedsrust verliezen door gedachten aan iets wat mogelijk (of zelfs waarschijnlijk) zou kunnen gebeuren? Gebeurt het toch, dan heb je met de angst vooraf het ongenoegen alleen uitgebreid. Maar gebeurt het niet, wat heb je jezelf dan een mensonwaardige tijd bezorgd zonder enige reden!
Je zal ervaren dat je door het elimineren van angst een gemoedsrust en een groot zelfvertrouwen krijgt. Dat je alle situaties aankan en vooral...dat situaties van het vroeger gevreesde soort uitblijven.
Een echte angsthaas ben ik nooit geweest. Maar sinds ik angst niet meer toelaat in mijn leven heb ik nooit meer gepiekerd en maakte van elke omstandigheid het beste.

« Laatst bewerkt op: 2 november 2012, 01:40:33 door De Bonte Specht »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31